Наскоро известната диетоложка доктор Йохана Уорд издаде книгата „Superfoods To Superhealth“. В труда си Уорд разказва за суперпродуктите, които подобряват здравето и удължават живота и обяснява как неправилното хранене влияе на заболявания като затлъстяването, диабета, сърдечните заболявания, рака и автоимунните нарушения. Ние от своя страна помолихме наш консултант диетолог да коментира изводите на немската си колежка.

Суперхраните според Йохана Уорд

Ягоди

Ягодите имат противовъзпалително действие и спомагат за понижаване на холестерина. Освен това са пълни с антиоксиданти, които защитават организма от негативното влияние на канцерогените. Само 8 ягоди съдържат дневната необходима доза витамин С.

Чесън


Чесънът е основният зеленчук в списъка на противораковите продукти. Той е полезен за понижаване на кръвното налягане и укрепване на имунитета.

Гъби

Гъбите са идеалният продукт за хората, които искат да свалят наднорменото тегло. Богати са на мед и затова предпазват от вирусни заболявания. Освен това съдържат витамини от група В, които подпомагат нормалното функциониране на нервната система.

Ядки


Ядките са отличен източник на различни киселини, които предпазват от развиване на атеросклероза, подобряват кръвообращението и спомагат за стабилизиране на кръвното налягане. Освен това мазнините и белтъчините в ядките ще ви помогнат да се заситите по-бързо и да получите дневната необходима доза хранителни елементи. Впрочем, наскоро диетолози стигнаха до извода, че консумирането на ядки е чудесна профилактика срещу затлъстяване.

Сладък картоф


Сладкият картоф или батат е суперпродукт, наситен с хранителни вещества. Благодарение на високото съдържание на влакнини, антиоксиданти, каротиноиди и витамини от група В този зеленчук понижава холестерина, укрепва стените на кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане.

Авокадо

Авокадото съдържа много калий, който е полезен за сърдечно-съдовата система. Освен това авокадото улеснява отслабването, разгражда излишния холестерин и подобрява обмена на веществата.

Бобени култури


Нахутът, грахът, лещата и фасулът са пълни с натурални полезни вещества – цинк, желязо, фолати и калий. Бобените култури са чудесен и нискокалоричен източник на мазнини, белтъчини и влакнини. Лещата е особено полезна, защото съдържа много влакнести пробиотици.

Годжи бери

Малките червени плодчета годжи имат мощни антиоксидантни свойства, благодарение на което са толкова популярни днес. Проучвания показват, че годжи бери са полезни за диабетици, предпазват от сърдечни заболявания, подобряват сексуалната функция и мозъчната дейност.

Ленено семе

Лененото семе е богато на белтъчини и на витамин А, който ни предпазва от инфекции. Ленът има високо съдържание на цинк, мед, магнезий, желязо и влакнини, които спомагат за нормализиране на чревната микрофлора. Отварата от ленено семе ще ви помогне да изведете вредните вещества от организма си.

Чиа

Семената чиа са чудесен източник на омега-3 мастни киселини и куп други полезни вещества. Благодарение на неповторимия си вкус и текстура, чиата може да разнообрази вашите каши и смутита.

Кефир

Кефирът е киселомлечна напитка, съдържаща пробиотици. Дефицитът на пробиотици се отразява зле на дейността на червата. Хората с непоносимост към лактоза могат да пият кокосов кефир.

Билки и подправки

Риган, куркума, джинджифил, градински чай, магданоз, люти чушки, кимион, розмарин, мента, канела – всичките тези билки и подправки имат противовъзпалително и антиоксидантно действие. Хората от древни времена ги добавят в ястията си за вкус, за аромат и за здраве.

Спирулина

Спирулината може да се нарече един от най-питателните суперпродукти. Може да се намери под вид на прах или таблетки от синьо-зелени водорасли, които съдържат висококачествени белтъчини и омега-3. Обикновено продуктът се добавя към смутита и сокове.

Какао

Какаото е истински суперпродукт, който съдържа повече антиоксиданти от черната боровинка. Флавонидите предотвратяват възникването на сърдечно-съдови заболявания, като понижават нивото на холестерина в кръвта, нормализират кръвното налягане и предпазват от образуването на тромби. Освен това какаото повишава настроението, стимулира мозъчната активност и притъпява острото желание да хапнете нещо сладко.

Коментар от нашия експерт:

Към списъка на доктор Уорд могат да се добавят още три продукта.

Броколи

Благодарение на високото съдържание на цинк и витамини С и Е, броколито предпазва организма от вредното въздействие на околната среда. Освен това влакнините в този зеленчук подпомагат извеждането на токсини от тялото и понижават глада за сладко.

Цвекло

Цвеклото стимулира чревната перисталктика и така прочиства организма. Съдържащият се в зеленчука беатин регулира обмена на мазнини и предпазва от чернодробни заболявания, а магнезият действа профилактично срещу атеросклероза и хипертония.

Зелен чай

Тази напитка неслучайно от древни времена се смята за лечебна в Китай. На първо място тя придава сили и ободрява – затова сутрин е по-полезно да пиете зелен чай вместо кафе, което сутрин дразни стомаха. Зеленият чай е богат на йод и флуор, които спомагат за извеждането на тежките метали от организма.

Безусловно продължителността и качеството на живота зависят от храненето – все пак в тялото постъпват онези вещества, които поемаме с храната. В днешно време в много продукти има вредни съставки, които производителите добавят, за да получат по-високи доходи (тъй като натуралните вещества са много по-скъпи). Храната се разваля бавно заради консервантите. Сега е особено важно да намерите време да прегледате състава на закупуваните продукти – колкото по-малко Е-добавки съдържат те, толкова по-малка е вероятността да си навредите. Непременно консумирайте плодове и зеленчуци. Най-добре е да ги купувате на фермерски пазари – може да са по-скъпи, но при това са по-вкусни и екологично безопасни. Най-важното обаче е да имате волята да промените обичайното си меню към по-полезно. Например вместо бонбони яжте фурми, а вместо пържени картофи си направете топла салата с домати или задушени зеленчуци.

Четете още: Ето ги храните, които убиват мъжете