Автор
Woman.bg

Вижте как един японец доживя до 105, без излишно да се напряга

Днес обръщаме поглед към Шигеаки Хинохара - един японски лекар, доживял до впечатляващата възраст от 105 години. Как го е постигнал?

По негови думи дълголетието му се дължи на спазването на определен хранителен режим и на факта, че е бил винаги зает с любимата си работа. По този начин той е запазил мозъка си в кондиция и не е позволил на деменцията да го повали.

Ето и неговите конкретни правила за дълъг живот:

Бъдете щастливи

Според Шигеаки Хинохара енергията идва не от съня и храната, а от щастието. "Всички помним как като деца пред нас е седял такъв низ от забавления, че често сме забравяли за съня и храната. Мисля, че и възрастните трябва да живеят така. За да поддържате тялото и духа си здрави, не е необходимо да се изтощавате със строги правила за вечеря и час за лягане. Необходимо ви е само чувството за удовлетвореност", споделя столетникът.

Не надебелявайте

"И все пак - всички дълголетници ги обединява главно едно нещо: нито един, независимо от расата си, не е с наднормено тегло", категоричен е Шигеаки Хинохара. "Затова не се вманиачавайте в строгите диети, но все пак се старайте да не допускате прекалено покачване на килограмите", пише в една от книгите си той.

Обърнете внимание на храната

"Храната е най-важна. За закуска аз пия чаша плодов сок с една супена лъжица зехтин или чаша мляко с малко леща на прах и един банан. Зехтинът е много полезен за артериите и за кожата. На обяд хапвам малко мляко с 2-3 бисквити или пък нищо, ако съм много зает. Никога не чувствам глад, когато съм съсредоточен в работата си. За вечеря хапвам плодове, малко риба с ориз, а два пъти седмично – 90 грама нетлъсто месо", споделя лекарят.

Движете се

Шигеаки Хинохара е категоричен, че движението е ключът към здравето. Той споделя, че дори и надхвърлил стоте, продължава да се движи активно. Винаги избира стълбите пред асансьора и освен това гледа на ден да прави около 2500 крачки. "Вървя бавно, защото си помагам с бастун, но вървя", признава той.