Медът е използван като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества, медът притежава и ценни лечебни свойства.

В зависимост от района, където се събира, медът има различен лечебен ефект. Липовият мед например е подходящ при кашлица. Акацевият мед подобрява функцията на жлъчката. Ментовият мед пък има кръвоспиращо действие.

Но преди да се спрем на полезните качества на всеки един вид мед поотделно, първо ще спрем вниманието ви върху въпроса кога и при какви случаи медът може да се окаже опасен...

Оказва се, че медът действително може да е полезен за болните с астма, като ефективно средство против кашлица. Той повишава продукцията на слюнка, която на свой ред овлажнява дихателните пътища и понижава дразненето на глътката, което пък намалява кашлицата. Освен всичко друго медът притежава и противовъзпалителни свойства, поради което може да намали отока на дихателните пътища. Това е често срещан симптом при болните от астма.

Медът може да е полезен за облекчаване симптомите на астмата при деца и възрастни, стига обаче той да е даван в малки количества. Няма научни доказателства за това, че медът може да се използва като алтернатива на лекарствените препарати. А при възникване и развитие на симптоми на астма се обърнете към лекар, който да ви предпише лечение. Пристъпите на астма могат да бъдат тежки, затова е важно да следвате препоръките на лекаря.

При бебетата на възраст по-малко от годинка мед категорично не се препоръчва поради риск от ботулизъм!

Ботулизмът е рядък тип отравяне, чийто причинители са рядък вид бактерии. Това заболяване може да предизвика повръщане, затруднено дишане, парализа и дори фатален край. Бактериите на ботулизма попадат в организма основно със заразена от почвата храна. Не е изключено медът да съдържа спори от бактериите на ботулизма. Организмът на възрастния човек и децата над 1 годинка може да предотврати по-нататъшното развитие на тези бактерии. Но имунната система на малкото бебе е още твърде слаба и когато в организма му попаднат спори, могат да отделят токсини.

Медът може да се окаже алерген за някои хора. Причината за такава алергия е цветният прашец, от който е събиран медът. Вследствие на това хората с алергия към някои видове растения могат да се окажат възприемчиви към определени сортове мед.

Симптомите за разпознаване на алергичната реакция са: кихане, копривна треска, сълзене, хрема. При по-изразена алергична реакция могат да се наблюдават дори хрипове в белия дроб, усещане за тежест в гърдите и затруднено дишане. Консултацията с лекарско лице при всички гореописани случаи е задължителна!

Запомнете! Астмата до голяма степен също има връзка с алергичната реакция. Затова, ако страдате от това заболяване, винаги се консултирайте с лекар, преди да посегнете към меда.

Най-често срещаните видове мед

Медът, събран от различни растения, се отличава както по аромата и вкуса си, така и по състава си. Лечебните и хранителните свойства на меда до голяма степен се определят от вида на медоносното растение, от което пчелите са събрали нектара и от условията, при които е съхраняван.

Акациев мед

Има чудесно антисептично действие. Употребява се и при безсъние, стомашно-чревни заболявания, успокоява кашлицата. Смята се за един от най-качествените видове мед, кристализира се много бавно, заради което е и един от най-предпочитаните. Цветът му е светъл, прозрачен, сладък и с характерния за акацията аромат.

Липов мед

Съдържа ефирни масла, а техният състав е фарнезол, който придава характерния аромат. Действа успокояващо върху нервната система и антисептично, което определя и лекарствената сила на липовия мед. Той помага при кашлица и безсъние и подпомага лечението на бронхит.

Манов мед

Получава се от сладката течност (мана), отделяна от листата и от други части на широколистните дървета като дъба и вече споменатата липа. Има твърде специфична миризма и кисел вкус, но е достатъчно богат на аминокиселини и минерални вещества. Използва се най-вече при простудни заболявания на горните дихателни пътища,

Слънчогледов мед

Има светлокехлибарен цвят със златист оттенък. Действа положително при спазми в бронхите и при стомашно-чревни колики.

Мед от рапица

Той се получава от нектара на етеричното растение рапица. Има бял, понякога бледожълт цвят, приятен аромат и сладък вкус.

Ментов мед

Цветовете на ментата (както на дивата, така и на култивираната) съдържат ментолово масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал. Има също така общ тонизиращ ефект, жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.

Лавандулов мед

Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.

Мед от магарешки бодил

Един много интересен вид пчелен мед, който много рядко се среща в чист вид. Мед от магарешки бодил се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценното качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие.

Детелинов мед

Както цветът на това растение, така и медът, произвеждан от него, съдържа флавоноиди, ефирно масло, вещества с фенолов произход. Има пикочогонно действие, облекчава отхрачването, помага при разстройство, укрепва и подобрява функциите на белите дробове. От червената детелина има червено-жълт цвят, а от бялата — млечнобял.

Плодов мед

Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения. Докато е пресен има жълто-червен цвят, а след като се кристализира, цветът му е светложълт. Бива сладък, хранителен и е един от най-приятните на вкус. Съдържа значително по-голяма количество фруктоза. Действа благоприятно на нервната и храносмилателната система. Има силно лечебно и профилактично действие.

И един бонус съвет: Медът се разтапя бавно и на много ниска температура, за да не загуби полезните си качества. Температурата не трябва да надвишава 60 градуса. Затова, ако пиете чай с мед, изчакайте малко водата да изстине.

Четете още: Медът - най-мощният естествен антибиотик