Да бъдеш успешен, означава да се събуждаш рано - или поне така ни внушават постоянно.

Ранното ставане от сън ви прави по-продуктивни. Знаменитостите и изпълнителните директори го правят. Ще бъдете по-здрави и по-щастливи. Ще почувствате, че контролирате живота си, са думи, които постоянно чуваме отвсякъде.

Но въпреки многобройните съвети от този род, събуждането по първи петли по никакъв начин няма да ви направи по-продуктивни и енергични. Дори напротив, то крие рискове за здравето ви, предупреждават специалистите. За някои прекалено ранното ставане от сън може дори да има обратен ефект.

Разковничето е в намирането на рутина, която да отговаря на индивидуалната същност. В една от своите рубрики BBC предлага някои от безценните вечни съвети, които могат да ви помогнат да измислите по-добра стратегия за събуждане, съобразена с вашия организъм и потребности.

Какви са ползите от ранното ставане?

Те може да са много - поне според онези, които стават на разсъмване.

Много могат да бъдат факторите, които влияят за ранното им събуждане – от децата до сигнала на месинджъра или имейла по това време.

Главният изпълнителен директор на „Apple“ Тим Кук например, споделя, че се събужда в 03:45 ч., за да провери електронната поща в Калифорния преди неговите колеги от Източното крайбрежие да направят същото.

Опра Уинфри споделя, че става в 06:02 ч. всеки ден, за да има време за размисъл, медитация и упражнения, преди да започне работа в 09:00 ч.

Най-екстремният случай обаче е този на Марк Уолбърг, който се събужда в 02:30, за да тренира, да играе голф, да се моли, а след това да влезе за възстановяване в криокамера.

Някои твърдят, че ранното ставане може да ви направи по-пъргави, по-жизнени и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове.

Проучванията сочат също, че ранното ставане и успехът може да са свързани. Хората, които се събуждат рано, са по-синхронизирани с традиционния корпоративен график и са склонни да бъдат по-активни, което може да доведе до по-добри оценки в училище или по-високи заплати на работното място.

Ако ставането рано не е естествено, не е в природата ви, има някои стратегии, които можете да опитате.

Ранните упражнения и излагането на светлината възможно най-скоро след събуждане могат да спомогнат за стимулиране на метаболизма и телесната температура, което от своя страна ни прави по-активни и енергини.

И все пак звънът на будилника рано сутрин може да не работи за всички - оказва се, че има много възражения, когато човек се опитва да стане сутрин.

Дали ранното ставане е за всеки?

Независимо дали ставате рано или не обаче, доказан факт е, че гените са тези, които до голяма степен влияят върху степента на нашата продуктивност.

Има много изследвания за това как някои хора са биологично по-склонни да се чувстват по-активни сутрин, докато други са най-активни през нощта. Може да сте по-жизнени и пъргави и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове например.

Скорошно проучване, публикувано в списанието Nature Communications, предоставя допълнителни доказателства, че това е така. Анализирайки данните от над 700 000 души, изследователите са открили над 350 генетични фактора, които биха могли да повлияят на хората да се чувстват естествено по-енергични сутрин или съответно вечер. Големият размер на извадката прави изследването най-голямото от този вид досега, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят резултатите.

Какво трябва да направите?

Експертите казват, че трябва да експериментирате. Не слушайте чужди съвети - разберете кой вариант е най-добрият за вас.

Обърнете внимание кога се чувствате най-уморени и в коя част от деня - най-бодри. Когато сте на почивка, отбележете времето, в което заспивате и се събуждате естествено. Опитайте се да синхронизирате графика си с тези часове, тъй като така ще разберете как да използвате естествената си енергия за предстоящия ден.Опознайте вашите уникални, лични предпочитания за сън и времето на деня (или нощта), в което се чувствате на върха си.