Наблюдава се увеличаване на онкологичните заболявания, алармират медици, посочват от БНР. Става въпрос за завишени случаи, макар и с малко, на кожен карцином и малигнен меланом, допълват от сайта на българското национално радио.

През летните месеци рискът е по-голям, тъй като продължителното излагане на слънце е вредно за кожата и може да спомогне за значително нарастване на риска от злокачествени образувания, разкри пред БТА д-р Камен Кожухаров - управител на Комплексния онкологичен център в Русе.

За да се намали рискът от ултравиолетовите лъчи, е хубаво не само да се използва висококачествена слънцезащитна козметика, но и да не се прекалява с печенето. Важно е да не се допуска изгаряне на кожата, защото тя има памет и след години може да се сблъскваме със страшните последствия от тези слънчеви изгаряния.

Един час на ден активно излагане на слънце е приемлив вариант, така че хем да успеем постепенно да се сдобие с красив шоколадов загар, хем да не застрашаваме здравето си, допълни д-р Кожухаров.

А относно избора на слънцезащитен продукт експертът обясни пред БНР, че е важно с внимание да се подбере факторът. Това може да се случи чрез лесен експеримент, допълва медикът. Достатъчно е да намажете със слънцезащитния продукт малка част от вътрешната страна на ръката си, където кожата е най-деликатна и предразположена към изгаряне. Ако след половин час остатъкът не се е зачервил, както се е случило с ненамазаната наоколо кожа, значи тази слънцезащита е подходяща за типа кожа.

А какво да правят тези, които са с татуси по тялото? Нуждаят ли се те от допълнителна защита - това е въпрос, който често може да намерите във форумите.

Истината е, че нанасяне на слънцезащитен продукт с по-висок фактор от този, който се използва по принцип, е необходим, само ако татусът е скорошен, което означава да е направен преди около 3-4 месеца. Ако е минало по-дълго време от татуирането, мастилената рисунка не се нуждае от по-специална защита от останалата неизрисувана кожа.