Автор
Ива Петрова

Внимание! Тези продукти могат да ви докарат рак

Всички знаят, че здравословното хранене е полезно, но малцина се хранят строго здравословно. Несъмнено има хора, които се грижат за здравето си и много внимават какво ядат, но повечето стигат до това, чак когато тялото им даде съвсем явни признаци. Проблемите със сърцето и храносмилането и промените в теглото далеч не са единствените неща, на които влияе храненето ни. При това много „безобидни“ продукти всъщност увеличават риска от заболяване от рак. Кои са те?

1. Диетични газирани напитки


Те наистина ни позволяват да поемаме по-малко калории, продължавайки да се радваме на малките неща в живота. Но различните оцветители и консерванти не са толкова безобидни, защото много от тях стимулират неконтролируем растеж на клетки в различни органи и системи. А диетичните напитки са още по-лоши, защото в тях калоричните съставки са заместени с още повече химия.

2. Пуканки за микровълнова

Много хора са свикнали набързо да си правят пресни пуканки в микровълновата за 1-2 минути. Самата им опаковка обаче често се обработва с химически вещества, които предизвикват не само безплодие, но и рак на черния дроб, на тестисите и на панкреаса.

3. ГМО

При отглеждането и производството на генетично модифицирани продукти се използват химикали, ускоряващи растежа на туморите. Поради тази причина е добре да купувате продукция на изпитани марки със съответните сертификати и маркировки.

4. Хидрогенирани мазнини

Транс-мазнините позволяват на обработените продукти и в частност на полуфабрикатите и готовите храни да остават стабилни при продължително съхранение. Тези мазнини обаче имат и още една особеност – те променят структурата и гъвкавостта на клетъчните мембрани в цялото тяло, което може да доведе до рак.

5. Рафинирани храни


Захарта и другите подсладители, включително и фруктозата, стимулират повишено отделяне на инсулин, а той от своя страна спомага за размножаването на раковите клетки.

6. Висококалорични храни

Твърде калоричната храна е опасна, не само защото води до наднормено тегло и свързаните с него проблеми. Затлъстяването е една от вероятните причини за развиване на рак на дебелото черво, на гърдата, на бъбреците, на хранопровода, на жлъчката и на ендометриума.

7. Зеленчуци и плодове, обработени с пестициди

Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да понижат риска от заболяване от рак. За никого не е тайна, че за получаването на по-висока реколта се използват торове. Не е изключено обаче при отглеждането на растенията да са използвани и пестициди. Това в никакъв случай не означава, че трябва да намалите консумацията на плодове и зеленчуци – просто подходете отговорно към избора им и купувайте качествени продукти.

Да се храните здравословно не е толкова трудно – има куп невероятно вкусни ястия от достъпни по цена и наистина полезни продукти. Важното е да не забравяте, че ефектът от въздействието на определено вещество в състава на храната зависи от това в какви количества я консумирате.

Правилното хранене не дава стопроцентова гаранция, че няма да развиете рак. При това обаче в градски условия на живот, когато има толкова други вредни фактори, навикът да се яде здравословна храна може да понижи риска от заболяване.

Четете още: Учени предупреждават: Хранителните добавки водят до рак!