Спомняме си как преди години ни посетиха рекламни агенти на известна марка прахосмукачки, които ни демонстрираха най-доброто, на което новият им продукт е способен.

В съзнанието ни особено силно се е запечатъл моментът с почистването на матраците, по които се оказа, че щъкат разни микроскопични буби – акари.

Акарите живеят практически във всички дюшеци, матраци, килими и спално бельо, и единственото, което може да ги унищожи е температура над 60С.

Те са едни от основните виновници за развитието на астма, конюктивит, дерматит и всевъзможни алергии.

Освен тях, по леглата, завивките и възглавниците ни се събира огромно количество кожни клетки, както и голямо количество течности под формата на пот, слюнки и влага, отделяна по време на дишане.

Всъщност, именно това са предпоставките за развитието и на домашните акари.

Колкото и невероятно да звучи, матраците увеличават своето тегло след 10 години употреба - заради натрупването на човешки косми, телесни секрети, гъбички и техни спори, химикали, прах, домашни кърлежи, части от насекоми и др.

Поради всичко това, леглото, на което спим, може да окаже опасно за доброто ни здраве, особено ако имаме заболяване като астма и някои видове алергии.

Специалистите препоръчват да покриваме матраците и възглавниците с непроницаеми покривки, които да се перат всяка седмица в гореща вода (между 55С и 70С).