От БГНЕС разкриват, че близо 800 жени във Франция са се възползвали във Франция от отстраняване на имплантите на компанията Поли имплант протез (ПИП), която се озова в центъра на световен здравен скандал. Това показват данни към края на април, оповестени днес от здравните власти.

Към края на април 7868 жени са премахнали имплантите си, от които 5257 като превантивна мярка, съобщи Националната агенция за безопасност на лекарствата и здравните продукти (Ansm). "Агенцията е получила информация за общо 48 случая на аденокарцином (рак) на гърдата при жените с импланти на ПИП" или още три случая спрямо края на март, уточнява същият източник.

Според френските здравни власти няма доказателство за увеличаване на рисковете от рак за жените с импланти на ПИП. Но тези импланти имат много по-висок процент на скъсване от средното. Смята се, че около 30 000 жени във Франция са си имплантирали силикон на тази компания, чиято централа се намира в Южна Франция. Правителството препоръча на тези жени да махнат имплантите си.