Автор
Woman.bg

Всички в Мола: Обратният ефект на грипната ваканция

В разгара на грипния пик, докато извънредната ваканция тече в пълен ход, броят на градовете с епидемия в страната продължава да расте. Факт, който поражда въпроса: Има ли смисъл от грипна ваканция, когато моловете и обществените места се пълнят с деца?

Едва ли има дете, което ще си остане тихо и кротко у дома, далеч от дебнещите бацили навън. Апропо, сега е моментът, когато шумни компании от съученици и приятели си уговарят срещи, ходят на кино или гости, организират купони.

И това не е всичко. Докато училищата решават да предпазят децата от опасността от зараза, други заведения приемат с широки обятия всеки малчуган, желаещ да спортува, да пее, да рисува или танцува. Въпрос на лична договорка с родителите и децата е дали те ще изберат да посещават извънучебните занятия, или ще заложат на по-сигурното, като търпеливо дочакат края на обявения период. Не че това ще ги предпази от щъкащите навред вируси на 100 процента. Но, както се казва, "блажени вярващите".

Следва и другият въпрос. Къде, аджеба, ще се дянат по-малките деца, чиито родители не могат да си вземат отпуск и трябва да търсят други алтернативи за тях?

На тези, които по една или друга причина, не могат да разчитат на помощта на баба и дядо, ще се наложи да избират между няколко възможности: с дете в офиса; частни занимални; детски кътове; школи, които предлагат почасови или дневни занимания; споделена грижа (един родител се грижи за няколко близки деца, след това поема друг и така, на ротационен принцип, се сменят); свободни приятели, които познават детето и биха се съгласили да прекарат повече време с него.

Гарантират ли обаче всичките гореизброени вариации здравето на детето? Разбира се, че не! Неотдавна в интервю директорът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Кантарджиев дори призна, че въпреки очакванията, че обявената ваканция ще намали рязко броя на болните, това не се е случило. "Имаме дори леко повишаване на броя болни", сподели тогава той.

А докато пикът е на гребена на вълната, на нас не ни остава нищо друго, освен внимателно да се вслушваме и придържаме към съветите на медиците – не подценявай симптомите, не се подлагай на самолечение и при всяко съмнение за грип търси лекарска помощ!

Четете още: 5 ефективни начина да предпазите детето си от опасния вирус

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!