Автор
Woman.bg

Всичко за диетата според кръвната група – II част

Съвети за хора с кръвна група О - най-месоядните

Една единствена капка кръв съдържа биохимичен "образ", който е също толкова уникален, колкото и пръстовия отпечатък.

Вашият тип кръвна група е ключът към тайните на собствените ви биохимични индивидуалности.

Храните и добавките съдържат лектини, които взаимодействат с клетките в тялото по начин, различен и зависим от кръвната ви група.

Това обяснява защо някои хранителни навици са полезни за хора с една кръвна група, а неподходящи и понякога вредни за хора с друга.

Д-р Питър Д’Адамо дава идеи и съвети за здравословен начин на живот на хора от четирите кръвни групи – О, А, Б и АБ.

Профил на кръвна група О


Това е първата позната кръвна група и може да я назовем „антична”. Профилът на личности с кръвна група О напомня много на типичен хищник – властен и целеустремен, силен и продуктивен, но попаднал в стресови условия може да се превърне в агресивен, хиперактивен и импулсивен.



Когато човек с кръвна група О се сблъска с лош режим на хранене, липса на достатъчно движение, нездравословни навици и високи нива на стрес, той се превръща в изключително склонен към лош метаболизъм, наднормено тегло, главоболие, виско холестерол и пр.

Единственият начин да се предотвратят подобни застрашаващи качеството на живот последици е като се обърнете към корените си. Вашите гени ви предлагат възможност да бъдете силни, стройни, продуктивни и оптимистични дълголетници.

Какво ви прави уникални

Като хора с кръвна група О вие сте податливи на заболявания като язва и възникване на проблеми с щитовидната жлеза. През 50-те години на минали век учени правят изследвания, които показват по-голям процент предразположеност към развитие на язва при хора с кръвна група О в сравнение с останалите групи. Тези открития се потвърждават отново и отново с течение на годините.

Д-р Питър Д’Адамо препоръчва хора с този тип кръвна група да спазват диета, богата на соленоводна риба и кафяви морски водорасли, които регулират функцията на щитовидната жлеза.



Имунната им система е свръхактивна и може да атакува сама себе си - предразположени сте към автоимунни заболявания. Съобразявайки се с това, не трябва да приемате имунностимулиращи билки, като алое, жълт кантарион и ехинацея, защото ще се предизвика автоимунна реакция. Понеже самата им имунна система е свръхактивна, не е нужно да се активира още, трябва да се балансира, уталожи, охлади, тя е достатъчно добра да се грижи за себе си.

Храни, които водят до затлъстяване при кръвна група О

Всички видове пшенични продукти, защото се намесват в инсулиновата продукция и водят до отлагане на мазнини, до затлъстяване.

Царевицата намалява обмяната на веществата и отново води до тези реакции, които могат да доведат до диабет или хипогликемия, зависи как реагира панкреасът.

Някои от бобовите култури, особено лещата води до напълняване, защото блокира обмяната, усвояването на енергията.

Зелето, брюкселското зеле, карфиолът - потискат функцията на щитовидната жлеза, имат струмигени.

И още:

Хапвайте свободно кафяви водорасли, морска храна - всякакъв вид риби, раци, жабешки бутчета, миди, октоподи, калмари и т.н.

От месата - телешко, сърца, бъбреци, агнешко, черен дроб, шкембе или варен дивеч. Втори по полезност се нареждат пилешко, заешко и пуешко. Трябва да се избягват бекон, шунка и свинско.



Хората от кръвна група О не трябва да ядат много често яйца, както и млечни продукти. Препоръчва се предимно прием на козе мляко и сирене.

Предпочитайте да подправяте и готвите храната си със студено пресовано ленено семе (по 1-2 чаени лъжички на ден) или зехтин.

От ядките и семената се препоръчват най-вече тиквеното семе и орехите, след тях следват бадеми, кестени, лешници, сусам, слънчоглед. Избягвайте кашу, фъстъци, бразилски орех, маково семе.

По принцип бобовите продукти не са подходящи за кръвна група О, но все пак се препоръчва да се избират култури като черен и шарен боб, както и нахут и грах. Да се избягват леща и соя.



От зърнените продукти предпочитайте елда, овесени ядки и трици. Избягвайте царевицата и нейните производни.

Зеленчуци – предимно броколи, чесън (добър за всички кръвни групи), праз лук, бамя, лук (всякакъв вид), магданоз, пащърнак, тиква, спанак и ряпа. Не се лишавайте и от червено цвекло, моркови, целина, люти чушлета (зелени), краставици, копър (свеж), резене, зелени маслини, салата, диви гъби, зелени и жълти пиперки, репички, всички видове тиквички, домати, кресон. Избягвайте обаче люцерна, авокадо, патладжани, зеле и карфиол, печурки и картофи.

Плодове - смокини (сушени, пресни), сливи (червени, зелени и сини), киви. Позволявайте си всички останали плодове, като ограничите къпини, кокосов орех, портокали и мандарини.



Вашите подправки са къри, куркурма и брашно от рожкови. Избягвайте канела, индийско орехче, черен и бял пипер, ванилия и никакъв оцет (включително и ябълков).

Очаквайте продължение на материала със съвети за хранителния режим на хора с кръвна група А.