Всичко за диетата според кръвната група (I част)

22 август 2012 | 13:54
15087
1
1

Мнозина то вас са чували, чели, та даже следвали съвети за хранене според кръвната група. Но какво всъщност знаете за нея и доколко разбирате влиянието й върху организма?

В продължение на няколко материала ще се опитаме да съберем най-важната информация относно кръвните групи, тяхната роля в работата на организма, като ще ви дадем съвети за подходящи начини на хранене според индивидуалния биологичен профил на всеки в зависимост от кръвната му група.

Светилата в изследването на кръвните групи са учените д-р Джеймс Д ’ Адамо и д-р Питър Д ’ Адамо, баща и син, които са посветили голяма част от живота си да изследват, анализират и систематизират влиянието на различни храни върху всяка от кръвните групи.

Според тях, ако се храните според кръвната си група можете успешно да регулирате теглото си, да се чувствате в тонус и да се предпазите от различни заболявания.

Най-просто обяснено, ролята на кръвната група е от изключително важно значение за функционирането на организма. Ние сме подложени на постоянни атаки от различни видове и брой бактерии и вируси, които биват прогонени от малките, верни стражи на организма – белите кръвни телца. За да могат да разпознаят недоброжелателните нашественици и елиминират вредното им въздействие, те се осланят на интелигентността на природата.

Тя е създала метод за разпознаване на „своето” от „чуждото”, свързан с с химически маркери, наречени антигени, намиращи се в клетките. Един от най-силните антигени на човека е този, който определя кръвната група. Кръвните групи носят името на антигена, който е в червените кръвни телца т.е. ако, например, сте с кръвна група А, антигенът в кръвните ви клетки е А.

Когато антигените на кръвната група усетят намерят непознат антиген (вирус, бактерия и др.), те произвеждат антитела срещу този антиген и помагат за отстраняването му впоследствие.

Доказано е, че въпросният процес може да бъде подпомогнат или саботиран от различните храни в зависимост от кръвната група. Това означава, че храната, която е полезна за един, вреди на друг.

И оттук можем да тръгнем в проследяването на отговори на въпросите защо едни хора се влияят положително от дадени храни, а други не, защо едни пълнеят от дадени храни, а други не, защо някои хора са по-здрави от други, независимо, че и в двата случай се хранят по един и същи начин?

Според д-р Питър Д ’ Адамо и неговата книга „Eat Right 4 Your Type” липсващото звено в правилното разбиране на организма и неговите функции е знанието за четирите кръвни групи О, А, Б и АБ.

„Трябваше да се намери причината за съществуването на толкова много парадокси и пропуски в диетологията и справянето с различните заболявания. Защо някои хора отслабват , а други не, въпреки че са на една диета? Или защо някои хора запазват добро здраве остарявайки, а други прогресивно го влошават?”

Неговите изследвания в областта на антропологията, история на медицината и генетиката го довеждат до заключението, че кръвната група е „ключът, който отключва вратата към мистериите на здравето, болестите, дълголетието, физическата виталност и емоционалната стабилност.”

Д-р Питър Д ’ Адамо обяснява, че е необходимо всеки от нас да притежава елементарни и практични познания относно кръвната си група, за да може да прави правилни избори, свързани с хранителния си режим, физическото натоварване и дори с избора на лечение. С тези знания за кръвната група и нейните особености индивидуалните ни планове за хранене и лечение „могат да кореспондират с вашия конкретен биологичен профил и динамичните природни процеси в собственото ви тяло”.

Създателите на кръвно-груповото хранене ни връщат хиляди години назад, за да проследим механизма на възникване на всяка една кръвна група. Без да задълбаваме в историята на развитието на познатите ни днес 4 вида кръвни групи, ще отбележим, че първата и все още най-разпространена кръвна група е О-левата.

Преди около 40 000 г.пр.Хр. хората били изкусни ловци и се препитавали предимно с дивеч. Те се местели от едно място на друго, когато храната свършвала и тъй като подобен „търсачески” начин на живот ставал все по-непрактичен, месоядните се превърнали във всеядни, като в храненето и навлезли диви плодове и ядки и риба.

С времето част от мигриращите ловци се установили на едно място и направили първите стъпки в земеделието. Промените в начина на хранене довели до изменение в храносмилателната и имунната система на тези хора. Така се създала се кръвна група А.

Миранда Кер е сред най-големите последователи на съветите на д-р Питър Д'Адамо и е притежателка на кръвна група А

Кръвна група Б се е появила между 10 000 и 15 000 г.пр.Хр. след настъпилата промяна в климата и начина на хранене на хора, поели на север към територии, подходящи за развитие на животновъдство.

Кръвна група АБ е най-скоро възникналата и най-рядко срещаната (около 5% от населението). Данни за нейното съществуване има от едва 10 – 12 столетия. Тя е резултат от смесването на кръвна група А с кръвна група Б.

В следващия материал ще ви представим особености на хранителния режим за хора с кръвна група О. Очаквайте продължение.

Още по темата

Коментари

1 Х0Х
  22 август 2012 | 18:28 отговор
 

Прочетох книгата от любопитство преди време, но честно казано останах с впечатлението (а и след това четох критики), че теорията на д-р д'Адамо не е подплатена с реална научна обосновка. Т.е. поредната доза размахване на ръце и спекулации, донесли милиони на с-во д'Адамо. Самата книга (Eat right for your type) е пълна с препратки към техни продукти. От друга страна, съветите в тази книга са насочени към по-здравословно хранене като цяло, независимо от кръвната група, т.е. човек няма как да не се почувства по-добре, ако ги следва.

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.