Една голяма крачка за медицината и една огромна крачка за човечеството – втора победа над коварната болест, която убива близо 40 милиона души по света всяка година и която всички познаваме под името СПИН.

Излекуваният предпочита да запази самоличността си в анонимност, затова всички го наричат просто „Лондонския пациент“. Това е вторият случай на излекуван от СПИН от откриването на болестта през 1981 г. до днес. Първият бе преди повече от 10 години с „Берлинския пациент“.

„Лондонският пациент“ е бил подложен на трансплантация на костен мозък, а решаваща роля изиграли присадените клетки от донор с мутирал CCR5 ген, който отхвърля и не позволява на вируса ХИВ да се закачи за тях. Лечението дало невероятен резултат, а пациентът вече 18 месеца се радва на добро здраве. Специалистите не спират да го наблюдават и определят състоянието му като дългосрочна ремисия, тъй като инфекцията е непредвидима. Повече от година пациентът вече не приема и поддържащите лекарства за ХИВ.



Излекуваният е диагностициран през далечната 2003 г., но започва антиретровирусната си терапия през 2012 г. По-късно той се разболява от лимфом на Ходжкин и през 2016-а се налага да премине през химиотерапия, която включвала транцпалнтация на костен мозък, което довело не само до ликвидирането на рака, но и на ХИВ.

Специалистите уточняват, че са горди от постигнатото с „Лондонския пациент“, но е важно да се знае, че това лечение не е ефективно за всеки организъм. В световен мащаб има много случаи, в които присаждането на костен мозък не дава положителен резултат, тъй като телата на някои болни отхвърлят трансплантацията.

Четете още: Кървене по време на бременност... Проблем ли е наистина?