Автор
Веселина Петрова

Втората вълна идва и при нас? Как Хонконг се справи с връщането на вируса

През февруари Хонконг бе ударен от втората вълна на COVID-19. След дни, в които броят на заболелите бе малък, новите случаи ставаха все повече. Но едва два месеца по-късно COVID-19 вече не се предава вътре в обществото - от повече от две седмици.

И китайският мегаполис се връща обратно към нормалния начин на живот.

Но как Хонконг се справи с COVID-19?
При първата вълна градът затвори границите и въведе мерки за социално дистанциране. За цели три месеца. Хората работеха от домовете си, а бизнесите бяха затворени. За съжаление това се отрази както върху психическото здраве на обществото, така и върху икономиката на града.


Имаше много малък брой заразени. Втората вълна обаче доведе до ръст на заболелите изведнъж. Тя бе причинена от студенти, връщащи се от чужбина. В края на март болните вече бяха 700. Правителството обаче взе бързи, агресивни мерки, за да спре заразата – онези, които не са граждани на Хонконг, нямаха право да влизат в него.


За местните пък, кацащи на летището, бяха организирани тестове. Прилагаха се строги карантинни мерки, като на всеки човек под карантина се даваше електронна гривна, която да го следи. Повечето ресторанти и кафета затвориха, а онези, които продължиха да работят, трябваше да намалят капацитета на масите си и да осигурят разстояние. В баровете бе забранено да се продава алкохол.

Мерките бяха драстични, но правителството така и не въведе строга карантина за целия град. И на 19 април бе регистрирано последното вътрешно предаване на COVID-19.


Сега, когато втората вълна вече отминава, хората нямат търпение да се върнат към живота си преди епидемията.

Те нямаха търпение ограниченията да бъдат вдигнати, за да посетят плажовете, къмпингите и планините. Ресторантите вече са пълни, някои имат опашки пред заведението, в други масите са резервирани за следващите три седмици.
Въпреки, че и притеснение има. Не е ясно дали предаването на вируса е било спряно. Дали няма да започне всичко отначало. Но мегаполисът върви смело напред. Защото икономиката трябва да заработи. И защото е твърде възможно да има протести.