Добри новини за всички шокохолици, които все по-трудно намират достойно оправдание за количеството шоколад, което ежедневно си подаряват.

Всъщност, неко уточним, че следващите редове ще се отнасят най-вече до качествата на чистото какао, а не на млечния шоколад със стафиди и лешници, например.

Чисто какао, или както го наричаме днес - био какао, можете да намерите в повечето био и диетични магазини, както и в заведенията за вегетарианска кухня.

Там се предлагат варианти и на истински черен шоколад.

От личен опит знаем, че черен шоколад можете да си купите и от почти всеки друг магазин, стига на опаковката да пише повече от 70% съдържание на какао.

И сега по същество - в какаото се съдържа веществото Флавонол (стимулант, познат още като теобромин или епикатехин), който подобрява функцията на кръвоносните съдове.

Той се явява и надежден антиоксидант, предпазващ клетките от инфекции.

Тези му качества, създават предпазни механизми в организма срещу сърдечни заболявания, най-вече инфаркт, деменция и рак.

Освен това, какаото, както медът и сушените плодове, има повишета антиоксидантна активност и ефективно се бори със свободните радикали, отговорни за процеса на стареенето.

Какаото е особено полезно и в дните преди цикъл, защото помага на тялото да се справи със симптомите на предменструалния цикъл, като повишава нивото на серотонин в организма.

Тази зима май ни очакват дълги следобеди с горещо какао в любимите ни керамични чаши.