Седемте главни чакри са нашите енергийни центрове и идеята за тяхното съществуване се гради върху вярването, че енергията циркулира в организма ни.

И по-точно, прави това спираловидно. В седем точки на нашето тяло ( започвайки от основата на гръбначния стълб и свършвайки до върха на главата) съществува концентрация на енергия, чийто баланс е определящ за нашето здраве и добро състояние на духа, ума и тялото. А и забелязали ли сте колко се говори за чакрите, напоследък. Толкова много, че имам чувството, че дори отивайки до магазина, ако не се усмихна на продавачката, ще ме попита с коя точно чакра имам проблем този ден.

Колко са известни чакрите всъщност е хубавата новина. Защото, както може да се очаква : има и лоша. И тя е че ако имате проблем с някоя от чакрите, това означава, че съвсем скоро ще имате такъв и с всички останали. Поради липсата на баланс.

Чакрите, разбира се, си имат собствени имена, както и заслужават през последните 5 000 години, и те, естествено, са на санскрит.

Муладхара е първа или коренната чакра. Намира се в основата на гръбначния стълб. Тя се асоциира с божествата Индра, Брахма и Дакини, с елемента Земя и с разкошния и първичен червен цвят. Ако имате някакви страхове, те могат да я блокират. Ако всичко ви е наред, тя ще ви кара да се чувствате заземени – което означава по-близо до корените си и повече знаещи кои сте всъщност.

Свадхиштхана е втората, сакрална чакра. Намира се близо до гениталиите. Счита се, че влияе на сексуалността и репродуктивните функции. Тази чакра се активира с получаването и даването на удоволствие и се блокира от срама.

Манипура е третата чакра, около слънчевия сплит. Разположена е над пъпа. Свързана е с емоциите. Не случайно, при повече емоции казвате „Сви ми се стомаха” или „ в корема ми усещам пърхането на пеперуди”. Е, заслугата е на манипура. Тя управлява стомаха, черния дроб и панкреаса. Истината я балансира, а лъжите яблокират. Затова явно хората казват, че не е хубаво да се лъже. В действителност, всеки един съвет, който вероятно сте чували за това кое е добре и кое – не, има отношение към някоя от чакрите. Въпросът дори не е полярен „хубаво-лошо”, а „стимулиращо баланса и саботиращо го”.

Анахата е четвъртата или сърдечната чакра. Намира се в центъра на гръдния кош. Ако усещате тъпа болка там от време на време, пред вас стоят нерешени въпроси. Анахата отговаря за сърцето, кръвта и кръвообращението като цяло. Ако смятате, че сте реалисти, най-вероятно няма да имате проблеми с тази чакра, но ако често се подвеждате от илюзии – болката в тази област ви е сигурна.

Вишуддха - е петата чакра, разположена е на щитовидната жлеза. Свързана е с общуването и речта. Т.е. писатели, журналисти, политици и дипломати имат добре циркулираща енергия в тази чакра. Ако обаче сте от интровертния тип, който често таи всичко в себе си, е много вероятно да имате блокажи тук. Затова изразявайте по-често себе си, така няма да спирате енергията си на ниво пета чакра.

Аджня е шестата или чакрата на челото. Намира се между веждите. Свързана е с хипофизата и епифизата. За нея казват че е „третото око”. Свързана е с интуицията и творческите идеи. Ако спадате към рационалния тип, възможно е да я блокирате.

Сахасрара е седмата чакра. Някои я наричат хилядолистник. Тя се намира над главата, точно където е фунтанелата. Тя е нашата връзка с космоса. Сахасрара се активизира едва когато всички останали чакри са в равновесие.

Източник: Inspiretalks.bg