Автор
Ива Петрова

Въздухът в Родопите – най-лечебният в света!

Най-чистият и лечебен въздух в света може да бъде открит не къде и да е, а в България, или по-точно – в Родопите. Това потвърдиха учени преди известно време. Припомняме си го днес - в Световния ден на туризма.

Какво прави най-обширната планина у нас толкова специална, уникална и благотворна за човешкото здраве?

Истината е, че това е едно от малкото места в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Уникалното въздействие на отрицателните йони върху човешкия организъм учените обясняват със способността им да увеличават алфа вълните на мозъка и тяхната амплитуда.

А вдишването на родопски въздух прави точно това, оказвайки терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки, уверяват учените.

През 30-те години на миналия век екип от руски изследователи под ръководството на известния учен Чижевски установили, че отрицателните йони притежават свойството да убиват бактериите и вирусите.

Друг експеримент бил проведен във Великобритания през 80-те години върху две групи следоперативни пациенти. Едната от тях била поставена в продължение на 3 дни в условия на висока концентрация на отрицателни йони. В резултат изследванията върху състоянието им показали 80% по-бързо оздравяване в сравнение с другата група.

На базата на серия от проучвания през годините днес всички изследователи са единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра.

Друго интересно откритие, до което учените са достигнали, е това, че докато положителните йони във въздуха, който дишаме, въздействат отрицателно на самочувствието и концентрацията, правят ни по-унили, песимистично настроени и потиснати, отрицателните йони правят точно обратното - повишават самочувствието и градуса на настроението, вливат жизнена енергия, стимулират умствената дейност, карайки ни да се чувстваме по-щастливи и удовлетворени.

А сега и най-интересното, което доказва, че Родопите са действително чудотворна планина. Неотдавна бе открита немска карта от Втората световна война, на която са посочени районите с отрицателна йонизация на въздуха, един от които привлича погледа със специално очертаните върху него червени линии. Мястото е... Родопа планина.

Изследователите на феномена “родопски въздух” разкриват и един илюбопитен факт от миналото - на всеки шест месеца военните летци на Третия райх пристигали в Пампорово с цел възстановяване на жизнените им сили.

За вас не знаем, но след всичко гореказано, сме силно изкушени при първа възможност да си направим една красива и вдъхновяваща екскурзия до Родопите.