Автор
Woman.bg

Ядат ви се пържени картофки? Ето какво говори това за вас

На всекиго се случва да изпитва глад за определена храна. Вероятно и вие понякога бленувате за редче шоколад, пакет чипс или филия хляб със сирене. Няма нищо по-нормално от това да усещате глад, но в някои случаи силното желание да консумирате точно определени храни може да е ясен сигнал от тялото ви. Вижте какво се опитва да ви каже тялото ви, чрез глада за:

Сол



Има хора, които определено предпочитат по-солената храна и винаги добавят допълнително сол в ястията си. Това е съвсем обичайно и по принцип не е повод за притеснение. Но когато усещате, че ще се побъркате, ако не изядете нещо крайно солено, значи в организма ви цари минерален дисбаланс. Напълно е възможно да сте дехидратирани в резултат на диария, по-усилено потене или повръщане.

Захар и всякакви сладки изкушения



Всички водим битка със сладкото и се стараем да го намалим максимално. Какво да се прави – понякога успяваме, друг път сладкишите ни надвиват. Само че когато имате усещането, че ще припаднете, ако не вкусите нещо захарно, вероятно страдате от ниско ниво на кръвната захар. В тези моменти трябва да подхождате хитро, защото консумацията на захар ви кара да искате и още, и още, и още... И така, докато дънките ви не започнат да протестират. За да нее стигате до захарна зависимост, трябва да приемате сладкиши в малки дози. Всъщност, най-добре е да заложите на бавни въглехидрати, за да може захарта да навлезе в кръвта ви по-бавно и съответно да се усещате сити по-дълго време.

Шоколад



Шоколадът е съвсем отделна история от всички останали сладки изкушения. Често се смята, че гладът за шоколад говори за недостиг на магнезий в тялото, но истината е, че има храни, които са далеч по-богат източник на този минерал. Истината е, че той е добър начин да си набавите енергия и е съвсем логично да ви се прияде, ако имате нивото на захарта в организма ви е ниско. Острата нужда от шоколад също може да е сигнал и за наличие на стрес. Незаменимият му вкус, който е комбинация от захар и мазнини, винаги въздейства успокояващо.

Паста, пица, хляб и картофи



Или иначе казано любимите ни въглехидрати. Гладът за тях също говори за ниско ниво на кръвна захар. Истината е, че винаги тялото ни си поисква парче пица или порция спагети, когато има нужда от бързо набавяне на енергия.

Сирене



Няма нищо по-хубаво от няколко парчета ароматно сирене като чедър, камамбер или бри с малко грозде и чаша вино. Греховно удоволствие, но животът не е същият без него. Ако обаче изпитвате всекидневен ожесточен глад за сирене и кашкавал, значи в тялото ви се случва нещо нередно. В тези млечни продукти се съдържат протеини и калций, но истината е, че има храни, които са по-богати източници на тези вещества. В повечето случаи гладът за сирене и кашкавал се тълкува като нужда за сол.

Червено месо



Непреодолимото желание за червено месо говори за дефицит на желязо в кръвта. Освен това, сме свикнали да изпитваме глад за храни, които консумираме често. Напълно е възможно, ако по принцип ядете червено месо, напоследък да усещате глад за него. Просто защото рецепторите ви го обичат.

Чай и кафе



Ако си умирате за чай и кафе, но не пиете достатъчно вода, е напълно възможно да сте дехидратирани. Другата причина е зависимостта ви към кофеин.

Мазни и пържени храни



На всички ни се случва да прегрешим с някой-друг чийзбургер или пържени картофки, но ако го правите всеки ден, нещо не е наред. Това означава, че имате по-скоро психическа, отколкото физическа нужда от тази нездравословна храна. Според експерти необходимостта от мазни ястия говори за емоционални липси. Ето защо можемд а развием зависимост към пържените картофки.

Четете още: Ново 20! По-добре пица за закуска, отколкото мюсли