Още при първите симптоми на депресия, включете шепа ядки и няколко сурови плода в дневното си меню.

Това съветват специалистите от Чипи. Ядките са чудесно средство за предпазване или преборване на депресивното състояние.

До този извод е стигнало и проучване в Испания, проведено сред над 10 000 души. Според него консумацията само на плодове и ядки носи с 30 до почти 40% по-малък риск от депресия. Изследователите наблюдавали хората, които били диагностицирани с това състояние, повече от 4,5 години. Обяснението според тях се крие в комбинацията от полезни съставки, които се съдържат в плодовете и ядките.

Фъстъците и слънчогледовите семки са богати на витамин B3 и В6. Фолиева киселина се съдържа в големи количества в лешниците, кашуто и орехите, а магнезият – в бадемите и шам фъстъка. Тиквените семки пък имат в състава си цинк. Всички те помагат на организма да се пребори с неприятното състояние, подобряват кръвообращението и влияят благотворно на нервната система. За да запазят полезните си свойства обаче, те трябва да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и хладно място. Най-подходящи са трипластовите пакети, които имат специален бариерен слой.


Други храни, които помагат, са зърнените (кафяв ориз, пшеничен зародиш), рибата (сьомга, риба тон), както и зеленчуци (червени чушки, червено зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол, къдраво зеле, целина, тиква).

Депресията е много срещано явление в нашето ежедневие. Често този вид състояние се наблюдава и през настъпващия есенен сезон, което е свързано, както с намаляването на слънчевата светлина, така и с редица други фактори.

Някои от най-честите симптоми са постоянна умора, раздразнителност, честа смяна на настроенията, безпричинна тъга и плач, трудна концентрация, смущения в хранененто и съня, постоянен песимизъм и др. Депресията е третата по честота причина за преждевременна смърт и инвалидност в развития свят. Включването на диетични стратегии е сравнително нов начин за борба с умствените проблеми.

Често обаче е нужно и да се консултирате със специалист, особено ако състоянито ви не се подобри през първите две-три седмици.

Депресията може да се дължи и на стреса от нашето ежедневие. За да го намалите. може да пробвате с ментов чай и медитация (по няколко минути всеки ден), препоръчват от Чипи.