Ядките несъмнено са полезни за организма. Когато ги консумираме в умерени количества, те ни доставят витамини, минерали и протеини. Ядките са с високо съдържание на протеини, фибри, здравословни мазнини и магнезий. Те са ни в помощ за изграждането на по-здрави кости и мускули.

1. Бразилски орех

Те са най-богатият източник на селен. Консумацията им подпомага функциониране на имунната система. Освен това бразилските орехи са изключително полезни за косата и ноктите. Едно проучване показа, че тези ядки е хубаво да консумираме, за да подобрим холестерола в кръвта в рамките на девет часа. Но имайте предвид, че това са големи ядки и не трябва да прекалявате с количеството.

2. Кашу

За мнозина кашуто е сред любимите ядки. Освен това то е и много полезно, тъй като съдържа не малко витамини и минерали. Изключително богато е на магнезий, желязо, витамин В6, калций, сложни въглехидрати и фибри. Точно заради това повече хора трябва да ги включат в хранителния си режим.

3. Макадамия

Макадамията е най-висококалоричната ядка със специфичен вкус и много полезни свойства. В този вид ядка има съдържание на витамин В1, манган и мед, а също - протеини, въглехидрати, фибри, минералите калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и PPО. Освен това има и съдържание на мононаситени мазнини, които са налични и в авокадото. Имайте предвид, че тези ядки помагат и при мигрена.

4. Фъстъци

Фъстъците са едни от най-популярните и може би най-консумирани ядки. Те са по-скоро част от семейството на бобовите растения и са добър източник на протеини и много различни витамини и минерали, като магнезий и фосфор. Имайте предвид, че фъстъците имат високо съдържание на калории, така че бъдете внимателни с количеството. Може да се заситите с тях, ако усетите глад, но също така и калориите им не са никак малко.

5. Шамфъстък

Шамфъстъкът също е предпочитана ядка за мнозина. Има високо съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти. Шамфъстъкът е сред ядките с най-висока концентрация на лутеин, което е благоприятно за вашето зрение. Според някои наблюдения малко вероятно е да прекалите с консумацията на шамфъстък заради това, че първо трябва да отделите черупката от самата ядка. По този начин се забавя приемът на голямо количество от този вид ядки.

6. Орехи

Орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини. Различни изследвания са доказали, че освен това понижават холестерола и риска от сърдечна недостатъчност. Те съдържат малко количество мазнини в сравнение с други видове ядки. Орехите съдържат хранителни вещества, които помагат за зарастването на различни белези и пигментации по кожата, като ѝ придават блясък. Освен това са полезни и при сърдечна недостатъчност.

7. Американски орехи

Богати на полифеноли – известни като най-мощните антиоксиданти, които ще ви помогнат да поддържате кожата си здрава и чиста. Този вид орехи са един от най-известните хранителни източници на витамин Е. Те също така са и чудесен източник на витамин В, който играе ключова роля в енергийния метаболизъм.