Ако обичате да си похапвате сирене, учените имат прекрасни новини за вас! Според диетолози консумацията на сирена е полезна за здравето. Разбира се, ключът е да не прекалявате. Сиренето има лоша репутация заради комбинациите, в които се консумира - макарони със сирене, пица, бургери.
В сиренето има наситени мазнини, калории и натрий. И ако похапвате по-голямо количество, с течение на времето здравето ви ще се влоши. Човешкият организъм обаче се нуждае от умерено количество натрий. Тоест, ако консумирате само сирене, без излишни добавки, то е полезно.


Според проучване, проведено в Копенхаген, високомасленото сирене е много благоприятно за сърцето ви. Рискът от сърдечен удар намалява. Диетолозите са категорични, че умерената консумация на сирене подобрява нивата на холестерола. Необезмасленото сирене е чудесен източник на протеин, калций и витамин D.
Умерената консумация на сирене подсилва костите и зъбите.

Твърдите сирена, като Чедър, са по-полезни за зъбите. Освен калций и други минерали, които извличаме, консумирането на твърдо сирене генерира слюнка, което помага да се намали киселинността в устата и намалява склонността към образуване на кариеси. По-големи количества калций се съдържат в бялото сирене, което консумираме в България. Ако искате да подсилите имунитета си, яжте сирене. В него се съдържа както витамин В12, така и витамин А, които играят ключова роля за поддържането на имунната ви система. Витамин А се съдържа само основно в Гауда.