Автор
Woman.bg

Яжте тези храни, за да сте здрави през есента

Есента е времето от годината, когато имунитетът пада, затова, ако искаме да се радваме на добро здраве и да се чувстваме тонизирани, трябва да обърнем внимание на хранителния си режим.

Точно така - не са ни необходими допълнителни медикаменти, а само селекция от сезонни храни. Чрез тях природата се е погрижила да си набавим всички витамини и минерали, необходими ни, за да подсилим имунната система през студените месеци от годината. Освен това са и енергийна бомба, която ще спомогне за сбогуване с есенната депресия.

А кои са топ 5 храните, които да консумирате през идните месеци, за да подобрите общото си състояние, може да видите в следващите редове:

Тиква

Мнозина не знаят, но тиквата е добър източник на витамин С, поради което е идеална за засилване на имунната система. Освен, че съдържа витамин С, тиквата се отличава и с високо количество на витамин А и Е, както и цинк. Поради това и консумацията ѝ подобрява състоянието на кожата.

Тиквата е богата и на бета-каротин, на което се дължи и оранжевият ѝ цвят. Бета-каротинът е антиоксидант, който се преобразува във витамин А, щом попадне в тялото, като той не само подобрява работата на имунната система, но и защитава организма от свободните радикали, чрез което намалява астматичните пристъпи и риска от сърдечни заболявания и инсулт.



Боровинки

Друг плод, характерен за есента, който е истинска витаминозна бомба, е боровинката. Тя съдържа витамини А, Е, С, К, като освен това е богата и на калций, желязо, мед, фосфор, калий и манган. Изброеното дотук я превръща в мощен естествен имуностимулатор, а също така и в средство, което подпомага храносмилането, регулира кръвната захар и кръвното налягане и лекува възпаленията.

Тя е и източник на антиоксиданти. Червените боровинки пък са средство, борещо се с цистита, така характерен за студените дни.



Сини сливи

Малцина знаят, но сините сливи са по-богати на антиоксиданти дори от боровинките. Антиоксидантите забавят или предотвратяват производството на свободни радикали, увреждащи клетките в организма.

Освен това сините сливи съдържат големи количества витамин С, А, В4, В9 и К. Богати са и на калий, фосфор, калций и магнезий.



Круши

Крушите съдържат витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Помагат също за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.

А освен това, подобно на сините сливи, са перфектен източник на фибри, което ги превръща в идеални за дамиte, страдащи от проблеми със стомашно-чревния тракт.



Джинджифил

Джинджифилът в комбинация с мед и лимон е ефикасно домашно средство срещу настинки, включващи запушен нос или болки/дразнене в гърлото. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища и освен това е естествено противовъзпалително средство.