Южноафриканският Ковид много по-опасен от британския

Френски молекулярни биолози установили, че южноафриканският вариант на SARS-CoV-2 е по-опасен от британския. До този извод те стигнали, след като изследвали взаимодействието на антитела срещу новия коронавирус с частици от британския и от южноафриканския вариант на SARS-CoV-2.

Оказало се, че южноафриканският вариант оказва по-силно съпротивление на имунната система. За резултатите от въпросното изследване се съобщава в статия в електронната библиотека bioRxiv.

"Опитите ни показаха, че антитела на хора, прекарали Ковид-19, неутрализират британския вариант на коронавируса и класическата му разновидност D614G. Южноафриканската версия на вируса се оказва по-проблемна - значителна част от пробите кръвна плазма на преболедувалите ѝ не действат или почти не действат срещу заразата", пишат авторите.

Припомняме, че в средата на декември британските власти алармираха за два нови щама на SARS-CoV-2 с мутация N501Y, които са се появили през есента на 2020 г. Проучванията им установили, че мутацията е по-заразна в сравнение с други разновидности на коронавируса.

Учените разкриват още, че в края на октомври миналата година вариантът преминал през още 17 мутации, след което започнало бързото му разпространение във Великобритания. Към момента това е доминиращият щам на Острова, който според наблюденията се разпространява около 1,7 до 2 пъти по-бързо в сравнение със съществуващите досега щамове на SARS-CoV-2.

И докато британският щам вече е проникнал и усилено се разпространява в редица страни в Азия и Европа, в това число и в България, то местни щамове с подобна мутация са открити вече и в Бразилия, и в Република Южна Африка.

При последните обаче са открити значителни различия в характера на действие на антителата срещу британската и южноафриканската разновидности на SARS-CoV-2 при експерименти с кръвна плазма от 83-ма жители на Орлеан, прекарали Ковид-19. До това заключение са стигнали европейски учени под ръководството на Оливие Шварц, научен директор на Института "Пастьор" в Париж.

Опитите показали, че антителата се справят успешно с неутрализирането на британската разновидност на коронавируса, както и на класическия щам D614G, преборвайки инфекцията в 79 от 83 случая. Не така обаче стоят нещата с южноафриканския щам, в борбата срещу който антителата показват доста по-ниски концентрации на неутрализиращите молекули.

Същевременно 40 на сто от пробите на преболедувалите не са успели да неутрализират южноафриканския вариант на SARS-CoV-2. Почти същият резултат се наблюдава при кръвните проби на около двадесет французи, имунизирани с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Изследователите са разтревожени, че ваксината може и да не успее да попречи на новите щамове да проникват в носа и да се размножават в клетките. Шварц и колегите му се надяват да установят в последващи проучвания дали това явление е характерно и за другите ваксини, както и да се определят последиците от подобно частично проникване на вируса в човешкия организъм.


Четете още: Проф. Витанов: Третата вълна ще бъде в България до няколко дни