За ползата от контрастния душ и ваната

08 октомври 2009 | 10:39
3578
1
1

Предлагаме ви няколко съвета за всеки ден, които ще ви помогнат да постигнете по-добър ефект от вземането на душ и вана.

За бързото разсънване и усещането за свежест е най-подходящ контрастният душ. Ползата от него е добре известна - той е:
• отлично профилактично средство срещу настинка;
• помага за отслабването и засилва обменните процеси;
• кожата става еластична и гладка;
• особено полезен за хората с резки промени в кръвното налягане, тъй като благодарение на него кръвоносните съдове стават по-еластични.

Контрастният душ не се препоръчва на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания или на жените по време на менструация.

Как да си вземем контрастен душ
Първоначално разликата между температурите на водата не трябва да бъде голяма. Топлата (38 градуса) и студената (28 градуса) вода трябва да се редуват 4-5 пъти, като под топлата струя се стои 1,5 минути, а под студената - половин минута.

След това постепенно може да се увеличава температурата на топлата вода и да се понижава температурата на студената вода, докато се постигне следния баланс - 40 градуса за първата и 20 градуса - за втората.
Цялата процедура е добре да продължава 10-12 минути.

За да се запази бодростта през целия ден сутрешният контрастен душ трябва да завършва със студена вода.

Горещата вана
е много полезна например при главоболие. Напълнете ваната с максимално гореща вода (колкото можете да търпите). Когато се потопите в нея нивото на водата не трябва да надвишава нивото на коленете. Спокойно отпуснете във водата ръцете до лактите. В това положение останете 5-8 минути.

Често главоболието е провокирано от приток на кръв и повишено кръвно налягане. Благодарение на горещата вана кръвта отива към краката и ръцете и престава да пулсира в главата. Тази процедура е ефективна и при първите признаци на настинка.

При различни травми и големи физически натоварвания много спортисти прибягват до следния начин за отпускане и намаляване на мускулните болки половината вана се напълва с приятна за тялото вода и след като вече сте легнали в нея я допълвате със струя силно гореща вода. Напълно достатъчно е да полежите в такава вана около 10 минути. Затоплянето става постепенно и ви позволява да се отпуснете.
Горещата вана не се препоръчва на хора със сърдечни проблеми!.

Приятно допълнение към горещата вана е взимането на горещ душ.
Когато се чувствате уморени и се нуждаете от спокойствие, влезте във ваната и застанете под силната струя вода, така че водата да пада върху главата ви и да не чувате нещо друго освен нейния шум. Три минути са достатъчни да се почувствате напълно възстановени.

Разтриването със специална четка или хавлия
засилва кръвообращението на кожата, отделя мъртвите клетки и способства за постигането на мека и гладка кожа. Разтриването на ръцете и краката трябва да става с прави движения, кръстът и гърбът се масажират отдолу нагоре към гръбначния стълб, коремът - с кръгови движения по часовниковата стрелка, а областта на гърдите - с кръгови движения от центъра към раменете.

И накрая не забравяйте за ароматерапията. Тя може да се прилага не само при взимането на вана или на душ. Изберете си парфюм с подходящ аромат и напръскайте с него всички предмети около себе си - хавлии, бельото, възглавницата, поставете ароматични свещи в близост до леглото си и до мястото за почивка.

Източник: zdrave.bg

 

 

Коментари

1 Jakeline
  09 април 2013 | 16:16 отговор
 

You write so honestly about this. Thanks for sahrnig!

 

Добави Коментар

Най-четени