Автор
Ева Григорова

Започваме още от днес: Какво е биохакинг за жени и три лесни хитринки, които ще ви помогнат да бъдете здрави

Биохакинкът набира стремглаво скорост и все повече хора започват да се интересуват от това любопитно направление.

Доскоро този тип оптимизиране на здравето беше запазено до голяма степен за служители в Силиконовата долина. Те търсеха всевъзможни варианти, по които да оптимизират телата си, за да подобрят представянето си на работа или във фитнеса. През последните години обаче стана ясно, че биохакингът би могъл да бъде изключително полезен за женското здраве.



Какво е биохакинг?

Биохакингът всъщност е синоним на оптимизация. Той включва набор от техники за персонализиране на ежедневния ни режим чрез начина ни на хранене, употребата на специфични добавки, упражнение и други уелнес навици. Крайната цел на биохакинга е оптимизиране на енергията ни и оптимално здраве.

Идеята на биохакерите е винаги да бъдат няколко стъпки пред съвременната медицина и вместо да се опитват да “поправят” тялото, когато вече има проблем, те работят в посока на превенцията. Проучванията в областта показват, че въпреки да не можем да спрем времето, всъщност имаме повече контрол върху начина, по който остаряваме, отколкото сме смятали досега. Вече дори са идентифицирани множество практики, които могат да ни помогнат да останем по-млади за по-дълго. Казано накратко - целта на биохакинга е да останем силни, балансирани и да живеем възможно най-дълго в максимално добро здраве.



Какви са ползите от биохакинга за жените?

Въпреки че много биохакинг практики могат да бъдат от полза за всички, независимо от пола или възрастта, при жените има някои специфики, на които е важно да обърнем внимание, като те са свързани главно с хормоните. Това е така, защото женското тяло функционира в 28-дневен цикъл, който регулира менструалния цикъл, наричан още "втори часовник" на тялото (след 24-часовия циркаден ритъм).

Специалисти от различни области установяват, че този факт влияе силно върху това как тялото и мозъкът на жената функционират през различни моменти от нейния цикъл. Вече дори има доказателства, че за дамите ще има значителна полза, ако бъдат достатъчно гъвкави, така че да съобразят начина си на живот спрямо 28-дневния си цикъл, за разлика от начина на живот „едно и също нещо всеки ден“, който изглежда работи добре за мъжката физиология. Това е и една от причините повече жени да страдат от хормонален дисбаланс, отколкото мъже.

На практика това може да включва извършване на по-леки тренировки по време на определени фази от вашия цикъл или, ако сте фен на периодичното гладуване, ограничаване на това до определени фази от вашия цикъл, когато тялото ви естествено е подложено на по-малко стрес.

Любопитното тук е, че мъжката биология работи на 24-часови интервали, тяхната енергия и метаболизъм са по-стабилни и по-малко динамични от тези на жените. Като такива, те могат да се възползват от това да правят едно и също нещо всеки ден, но тъй като биохимията на жените непрекъснато се променя, за тях статичната дневна рутина обикновено не работи добре.

Важно е да се има предвид и че жена в репродуктивна възраст, опитваща се да забременее, ще има различни нужди и енергия от жена след менопауза. Така че е от изключителна важност да се научите как да оптимизирате своята биология на всеки етап и възраст, това е и ключът към изграждането на устойчивост и жизненост.



Ето и три изключително лесни биохака, които можете да започнете още днес:

Добавете хималайска розова сол към водата си за допълнителна хидратация

Добавете щипка хималайска розова сол към всяка чаша вода, която пиете, особено ако тренирате редовно. Това помага за хидратиране на клетките чрез балансиране на електролитите. Има благоприятен ефект върху здравето и предотвратява прекомерното уриниране.

Регулирайте кръвната си захар с помощта на оцет

Проучванията показват, че приемането на оцет преди хранене може да намали покачването на кръвната захар след хранене, с 20 до 30 процента. Това означава, че скокът на кръвната захар и последващото освобождаване на инсулин може да бъде по-малък, което е по-добре за енергичността ни, настроението и имунитета ни.

В зависимост от това дали понасяте вкуса му, можете да разтворите една супена лъжица във вода или пък да го използвате като дресинг за салатата си.



Синхронизирайте периодичното си гладуване със своя цикъл

Периодичното гладуване е една от най-разпространените биохакинг практики. Специалистите съветват да гладувате само във фоликулната фаза на цикъла си (която започва с първия ден от вашия цикъл и завършва с овулация), защото е по-ефективно и по-удобно. В лутеалната фаза [по време на овулацията] се нуждаем от повече хранителни вещества, повече калории и повече храна като цяло. По-гладни сме, настроението ни е леко потиснато, работим усилено за изграждане на ендометриума, така че гладуването е биологично неблагоприятно.