Започват клинични изследвания на ваксина за рак на гърдата

30 октомври 2021 | 13:35
782
0
Unsplash, Инстаграм
0

Първата по рода си ваксина срещу рак на гърдата влиза във фаза на клинични проучвания. Проучването е уникално по рода си, пише iflscience.

"В дългосрочен план се надяваме, че това ще бъде истинска превантивна ваксина, която да бъде прилагана върху здрави жени, за да се предотврати развитието на тройно негативен рак на гърдата - формата на болестта в тази област, за която имаме най-малко ефективни лечения", казва д-р Г. Томас Бъд.
 

Във вторник клиниката в Кливланд, САЩ, обяви, че започва клиничните проучвания, след като получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата.

След провежданите две десетилетия лабораторни изследвания и тестове върху животни, първото проучване върху хора ще се случи в изследователския институт "Lerner" на клиниката в Кливланд и първоначално ще включва от 18 до 24 жени, преборили се с ранен стадий на тройно негативен рак на гърдата, но изложени на висок риск от рецидив.

Учените се надяват, че тази първа стъпка ще доведе до успех, който ще позволи ваксината да бъде изпробвана върху здрави хора с висок риск от заболяването, както хората с BRCA1 генни мутации.
 

Проучването цели да определи максималната поносима доза от ваксината, както и да оптимизира имунния отговор на организма спрямо нея.

Тройно негативният рак на гърдата представлява 12-15% от всички видове рак на гърдата, но е най-смъртоносният вид, като една четвърт от пациентките губят живота си в рамките на пет години след поставянето на диагнозата.

Този вид рак е труден за лекуване с хормонална терапия, а останалите набелязани лекарства са неефективни. Единственият начин да се предотврати по-нататъшно развитие на болестта е мастектомията.Ако проучването, което се очаква да приключи през септември 2022 г., докаже, че ваксината е ефективна, учените се надяват, че тя може да подобри последиците при хора, изложени на риск от рак на гърдата, както и други видове рак.

Коментари

Добави Коментар