Автор
Весела Георгиева

Засега: няма случай на остър хепатит у нас!

Не се е потвърдил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван вече от редица европейски държави. Това обяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология, за която трябва да се съобщава. Действително случаят беше съмнителен”, подчерта още тя.


На 29 април в Инфекциозното отделение на болницата в Бургас е постъпило момче на 4 г. и 8 м. с болки в корема от десетина дни. На практика то е в добро здравословно състояние, обясни проф. Христова.
Преди няколко месеца детето е прекарало лека инфекция - вероятно респираторна, става ясно от направените изследвания, посочи директорът на НЦЗПБ.

Центърът очаква нови проби от цялата страна и е готов за етиологично уточняване на бъдещи такива случаи.

На 5 април 2022 г. Великобритания докладва към СЗО, че се наблюдава увеличаване на случаите от остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия. До 20 април случаите са 111 и са докладвани от цяла Великобритания.

Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход.

Заболяването е доста рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неясни, в резултат на което рискът не може да бъде точно оценен. Като се имат предвид съобщените случаи с остра чернодробна недостатъчност, потенциалното въздействие върху засегнатата педиатрична популация се счита за високо.

Болестта започва с бързо и внезапно влошаване на общото състояние, пожълтяване най-напред на склерата на очите, след това и на кожата; потъмняване на урината и избледняване на изпражненията. Гадене, придружено с повръщане има при поне половината от случаите. Едва при една трета от заболелите е регистрирана повишена температура.

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, често предшествано от вирусна инфекция. Известните причинители на такива инфекции са хепатитните вируси А, B, C, D или Е. Колко тежко е заболяването, как ще протече и колко е заразно - това зависи от типа на вируса.

Характерни за хепатита са завишените стойности на черния дроб, но са възможни и симптоми като повръщане, диария, треска, неразположение или жълтеница.

Европейският Център за контрол на заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността относно случаи на тежък остър хепатит при деца с неизяснена етиология и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи. В 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи - Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

"Щом едно заболяване го има някъде, България не е остров - ще го има и у нас. Взети са мерки, направена е организация, подготвени сме. Свикнали сме инфекциозните хепатити да са причинявани от 5 вируса - A, B, C, D и E; в случая с новия хепатит маркерите за тях са отрицателни. Мистериозният хепатит е този, при който не се разпознава досега познатите хепатитни вируси. Огнища на този хепатит у нас няма. Над 228 са случаите в света, според СЗО, като само при два случая има връзка.", казва доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог, за в. “Труд”.