Да кажеш „стоп“ на цигарите не е никак лесна работа и това го знае всеки пушач. Няма статистика, която да каже колко опита са нужни, за да се откажат цигарите наистина, но пък едно е ясно: в първия ден на всяка нова година милиони пушачи по света се заричат в последната си цигара и началото на нов живот.

Винаги е добър момент да се спрат цигарите. Важно е да се знае, че рисковете от заболявания нарастват с годините за всеки пушач, като след 40 – 45 години рискът от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт или инсулт, нараства значително, според Американската кардиологична асоциация. Цели 15 години са нужни, за да се възстанови сърдечно-съдовата система след отказ от цигарите, а редица изследвания показват, че общото физическо състояние се подобрява едва 5 години след последния изпушен фас.
За трудностите на това да откажем цигарите са правени редица проучвания. Три независими, проведени в САЩ, Канада и Европа са единодушни – жените по-трудно успяват да ги откажат, а и качват средно повече килограми след това. Учени са изчислили, че една бивша пушачка наддава средно с 3,8 килограма, а при мъжете кантарът показва 2,8 килограма повече. Това в повечето случаи върви наред с безсъние, раздразнение и дори депресия.


Въпреки трудностите и загрижени за здравето си, обаче, си струва да продължаваме с опитите да сложим край на цигарения дим. Какво трябва да очакваме да се случи с тялото ни вижте по-долу.

Храната е по-вкусна

Само след 2 дни въздържание от пушене организмът напълно се изчиства от никотина. Това, разбира се, ни кара още повече да искаме тютюневото удоволствие и нервно да търсим запалката. В същото време вкусовите рецептори се подобряват и започват да функционират нормално. Започваме да улавяме неподозирани вкусови нюанси и да усещаме храната по нов начин. А това е добър знак за здравето ни. След 2 дни си възвръщаме и обонянието. 3 дни след спиране на цигарите, вече дишаме с пълни гърди - в дробовете се възстановява ресничестият (влакнест) епител, който пушенето унищожава. Една седмица след това се нормализира и кръвното налягане, което понижава и риска от инсулт, сърдечносъдови заболявания, сърдечна и бъбречна недостатъчност и стенокардия. Мъчителната кашлица на пушача започва да отслабва 2 седмици по-късно. Всичко това се случва, защото тялото е в процес на възстановяване и прочистване.

Експертите твърдят, че отказът от цигарите влияе дори и върху секса! Това е така, защото 2 седмици след спирането, нормалното кръвообращение се възстановява, крайниците се оросяват по-добре, а сексуалното желание и възможности при мъжете дори нарастват! И още: 15 години след последната цигара вероятността за ракови заболявания става същата, каквато е и при непушачите.

Трикове за „Край. С цигарите дотук!“

Изхвърлете пепелниците. Не мислете за отказа си като за нещо, което трябва да спазвате до края на живота си – борете се просто за един ден без цигара. И после за още един. Предпочитайте пространства без дим. Мислете за спестените финанси – събирайте всеки ден парите, които щяхте да дадете за една кутия и след месец се възнагрете за волята си - близко пътуване, нова дреха или нещо, което сте си пожелали. За да разберете визуално колко отрови поглъщате и да се отвратите от това, което вкарвате в организма си –преди да пристъпите към отказа, събирайте в буркан с вода угарките от цигарите, които пушите за една седмица. Гадно е дори за гледане.

Ако и това не работи...

Заклетите пушачи трудно се отказват от раз, а редица държави вече взимат мерки, за да стимулират отказа от тютюнопушене или преминаването на продукти с намален риск като електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн. Добър пример е Великобритания, където според здравните власти стотици хиляди хора на Острова са спрели успешно цигарите благодарение на електронните цигари, а проучванията за ефективността им непрекъснато се увеличават. Данните показват, че над половината от англичаните, преминали на е-цигари, успяват да спират напълно употребата на никотин впоследствие. Националният здравен фонд във Великобритания (NHS) подържа становището, че ползването на е-цигари или бездимни устройства с нагряване на тютюн е потенциално по-малко вредно от пушенето, тъй като няма горене, което при нормалните цигари води до образуване на над 6000 вредни вещества, сред които канцерогенните катрани и въглероден монооксид. Броят на отказалите се с помощта на електронни цигари в англосаксонския свят непрекъснато нараства. Фондацията за борба с тютюнопушенето - Action on Smoking and Health следи тенденциите от 2012 година насам. Според тях, броят на потребителите на електронни цигари във Великобритания е скочил от 700 000 през 2012 до 3.6 милиона през 2019.

Какво мислят пушачите у нас?

Водещи лекари също са на мнение, че крачката към отказа от цигарите понякога минава през други средства с намалена токсичност. „Аз имам десетки хиляди пациенти и 80 % от тях пушат. Когато такъв пациент не желае по никакъв начин да се откаже или не е в състояние, ти не трябва да бъдеш рестриктивен да го гониш от кабинета си, а да му дадеш алтернатива, временна ако трябва. Пациентът например казва, че иска да пуши, че е зависим, че това му създава удоволствие. Ние какво правим с тези хора, ще ги оставим ли под токсичния дим на конвенционалните цигари, или ще ги върнем от вратата и ще им кажем, че има временна алтернатива.“, казва пулмологът проф. Коста Костов.

(в материала има продуктово позициониране)