Автор
Woman.bg

Защо работата сутрин застрашава здравето?

Всяка сутрин се събуждате точно в 7 ч., вече мразите алармата си и още в просъница, докато натискате опцията, наречена „дрямка“, започвате да се чудите дали изобщо ви трябват пари и какво ли ще стане, ако просто останете в уютното легло да си доспите. Все пак разумът надделява и с неохота ставате, обличате се, пиете кафето си на крак и тръгвате към офиса. Пристигате в 8.35 ч. и денят вече започва. Започвате да отмятате задачите, жизнените ви сили започват да се възвръщат, но тормозът от ранното ставане все пак е оставил негативен отпечатък върху съзнанието ви и когато се прибирате от работа, усещате как още в 21 ч. нямате търпение да помиришете възглавницата. И така всеки ден.

Не, не се заблуждавате, това всекидневие наистина може да увреди здравето ви. Или поне така твърди британското издание „Телеграф“.

Според информацията, изложена в материала, принуждаването на служителите да започват деня на работното място по-рано от 10 ч. е равно на тормоз и мъчение, което води до стрес, изтощение и застрашава физическото здраве. Това твърдение е доказано след проучване на Оксфордския университет.



Според учените биологичният ритъм на хората под 55-годишна възраст категорично се разминава с общоприетия работен ден от 9 ч. до 17 ч. и здравето, особено психическото, на работещите е сериозно застрашено. Проф. Пол Кели съобщава, че е необходима кардинална промяна, за да може работният и учебният ден да бъдат съобразени с биологичния ритъм на хората.

Изследванията показват, че децата на 10-годишна възраст не са в състояние да участват пълноценно в училищните занимания преди 8.30 ч. 16-годишните пък трябвало да не започват занятия преди 10 ч., за да достигнат най-добри резултати.

Проф. Пол Кели смята, че ако часовете на училищните занимания бъдат коригирани, оценките на подрастващите ще се подобрят поне с 10%. А ако всички работещи зрели хора започват деня не по-рано от 10 ч., ще имат много по-добро здраве.



„Това е сериозен социален проблем. Обикновено работещите хора страдат от липса на сън и като цяло обществото има проблеми и не спи достатъчно. Този факт носи сериозни вреди на човешкото тяло, защото твърде ранното ставане се отразява не само на физиката, но и на психиката. Сърцето ви и черният дроб имат съвсем различен ритъм на работа. Това е огромен проблем в световен мащаб, от който всички страдат. Не можем да променим биологичния си 24-часов ритъм. Освен това тялото ви се ръководи от слънчевата светлина, нямате контрол над този процес. Недоспиването е наказание.“, споделя той.

Отдавна е доказано, че липсата на достатъчно сън води до редица вреди за здравето и най-вече се отразява на паметта. Освен това ни подтиква по-лесно към употребата на алкохол и наркотици. Другите последици са постоянна нервност, умора, импулсивно поведение, покачване на теглото, високо кръвно, спад на имунната система, стрес и редица психични заболявания.



Учените от Оксфорд твърдят още, че биологичният часовник на тийнейджърите е създаден така, че те да заспиват около полунощ и затова за тях е непосилно да се събудят рано сутрин. Според проф. Пол Кели много деца на тази възраст губят около 10 часа сън на седмица, защото са принудени да стават твърде рано. Именно затова някои училища в региона вече започват занятията си от 10 ч. като експеримент, за да проверят какви резултати ще покажат подрастващите.

Професорите смятат, че, ако работният и учебният ден претърпят промени, милиони хора по света ще бъдат в много по-добро здраве.

Четете още: Семейство Бекъм - мишена на убийци и наркодилъри