Автор
Woman.bg

Защо разширените вени ни мъчат през лятото?

Жегите и високите температури задълбочават проблема с разширените вени или хроничната венозна болест, каквото е медицинското название на този проблем. Той засяга близо 50% от хората, като по-често от него страдат жените.

До скоро се е смятало, че предимно възрастните хора имат такова заболяване, но заради заседналия или прекалено активния начин на живот, разширени вени имат дори хора на 20-25 години. Проблемът се предизвиква от отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.



Преди разширените вени да се появят и да станат видими, има ранни симптоми като тежест и болки в краката вечер, сърбеж или оток около глезените, чувство на парене, мравучкане и крампи. Сутрин обикновено тези усещания изчезват и за това хората ги пренебрегват, отлагайки посещението си при лекар.

Както и при други заболявания и при това, колкото по-рано се вземат мерки или се спазва определен режим, толкова по-добри са шансовете за лечение или забавяне развитието на проблема.

Рисковите фактори свързани с хроничната венозна болест са стоене дълго време прави или продължителното седене на стол през деня, липсата на двигателна активност, затлъстяването и наследствена обремененост.

Максимата „Движението е здраве!“ важи с пълна сила за превенцията на разширените вени. Не е нужно да се прекарват часове във фитнеса, дори това е противопоказно. Активна разходка, танци, плуване ще свършат чудесна работа за подобравяне на кръвообръщението на долните крайници. Ако работата ви предполага продължително седене или стоене прави, правете кратки почивки и се раздвижвайте на всеки час.



Дългото пътуване в кола или самолет също може да предизвика подуване или отичане на краката. За това използвайте всеки удобен момент, да раздвижвате краката си. Масажът на подбедриците също помага, като се започва винаги от глезените само във възходяща посока, за да се изтласка кръвта нагоре към сърцето.

Бъдете внимателни и към обувките си, като избягвате тези с равна подметка или с токчета по-високи от 5 см.

Продължителното излагане на топлина също оказва негативно влияние на разширените вени. Ето защо трябва да се избягва дългото стоене на слънце, използването на топла кола маска, престоят в сауна или гореща вана.

Намаляването на налягането в долните крайници е важно за доброто кръвообръщение. За целта носете свободни дрехи и избягвайте стегнати панталони. Много добър ефект има и свалянето на излишните килограми с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб) и повишен прием на течности (около 1,5 литра вода на ден), както и с движение. Движението е ключът към здрави вени и въобще към доброто здраве.

За повече информация вижте: www.venite.bg и facebook.com/venite.bg