Супите съдържат редица полезни хранителни вещества, спомагащи укрепването на имунитета и поддържането на цялостното здраве.

Лещата например съдържа разтворими фибри, които според проучвания помагат за понижаване нивата на запушващия артериите LDL холестерол, намалявайки абсорбацията му в кръвния поток.

Супа, приготвена с моркови и кориандър е изключително полезна за засилване на имунната система. С консумацията на една купичка от тази супа си набавяме витамин А, както и други ценни хранителни вещества. Витамин А поддържа слизестите повърхности на дихателните пътища, което спомага предотвратяването на инфекции, пише dete.bg.

Според експерти доматената супа благоприятства здравето на кожата. Известно е, че съдържанието на доматите има сърдечно-съдови ползи, но помага и в защитата от ултравиолетовите лъчи, които могат да причинят увреждане на кожата през цялата година. Активната съставка е антиоксидантът ликопен, който е по-лесно достъпен за организма, когато доматите са омекотени чрез готвене, казват специалисти.

Обичате ли супа от броколи? Тъй като съдържа калций, помага за укрепването на костите. Граховата супа съдържа естествени захари, но също така е източник и на желязо, което помага за превенция срещу анемия. С хапването на една купичка супа от грах, приемаме около 10% от дневния прием на желязо.

Супата от спанак е полезна за бременни жени. Консумацията на купичка от 300 мл супа осигурява около 1/3 от препоръчителното дневно количество фолиева киселина, витамин B, за който се смята, че намалява риска от вродени дефекти като спина бифида.

Преди или след тренировка специалистите препоръчват консумацията на пилешка супа, осигуряваща на организма въглехидрати и протеини, необходими за предотвратяването на умората в мускулите.