Буденето посред нощ може да бъде много досадно, но още по-неприятно е, когато не можете да заспите отново. Ако това ще ви успокои, не сте единствените. Събуждането в средата на нощта е често срещан проблем при много хора.

Ето и 5 от възможните причини за това:

1. Температурата на въздуха в спалнята

Терморегулацията е система на разпределение на топлината във вашето тяло. Тя е тясно свързана с циклите на съня. Дори едно просто лежане увеличава сънливостта, като преразпределя топлината в тялото ви от центъра към периферията. Когато спите, вътрешната температура на тяло ви пада до най-ниското ниво около четири часа след като заспите. Затова учените смятат, че прохладната спалня може да бъде най-благоприятното място за сън, тъй като по-ниската температура на въздуха в стаята имитира естествения спад на вътрешната ви температура . Затова и повечето хора спят добре, ако температурата е не по-висока от 21 градуса, а даже и по-ниска.

2. Кофеин, никотин, алкохол

Напитки, съдържащи кофеин, са добре познати, като стимуланти, които могат да доведат до системно безсъние. Никотинът в цигарите също действа като стимулант и пречи на заспиването. Алкохолът от своя страна действа "упойващо" на нервната система и може да спомогне да заспите по-бързо, но пречи за достигане на по-дълбоките фази на съня и може да доведе до чести събуждания през нощта.

3. Тревожни мисли

Ако страдате от тревожности или съзнанието ви е изпълнено с негативни мисли и безпокойство от нещо, е силно вероятно да се будите редовно нощем и след това да ви е трудно да заспите отново. Някои хора дори изпитват панически атаки посред нощ, които могат да ги събудят от доста дълбок сън.

4. Преяждане

Консумиране на малко количество храна преди лягане не е проблем, но прием на големи количества, които довеждат до подуване, тежест в корема и дори сърцебиене, могат да попречат сериозно на заспиването и постигането на дълбок сън.

5. Страдате от сънна апнея

Сънната апнея, която е често срещано медицинско състояние при по-възрастните хора, също може да наруши съня ви. Това разстройство забавя или спира дишането ви, докато спите. Машина с непрекъснато положително налягане на дихателните пътища е най-разпространеното лечение за сънна апнея и може да ви помогне да спите по-добре през нощта.

Важно! Не се самодиагностицирайте. Ако забележите, че будуването ви през нощта става хронично, консултирайте се с лекар, който да ви постави правилната диагноза и лечение.