Автор
Woman.bg

Защо се появяват пъпчици по ръцете и краката

Тялото ни съобщава за различни нарушения и здравословни проблеми по редица начини. Например най-обикновените пъпчици по ръцете и краката могат да индикират, че нещо не е наред.

Подобни обриви се появяват по редица причини. Домашното лечение, без уточняване на фактора причинител, ще бъде безрезултатно или ще помогне само временно, предупреждават лекарите. Консултирахме се с дерматолог, за да уточним какво може да причини такива обриви.

Условно могат да се обособят няколко групи причини за появата на пъпки:



1. Хормонални нарушения. В рисковата група са подрастващите и жените през период на бременност или хормонална пренастройка на организма.

2. Нарушения в храносмилането (включително и чревна дисбактериоза). Честият запек, мазната храна и неправилното хранене могат да предизвикат процеси на ферментация в стомаха и червата. Токсините, които се отделят, могат да натровят целия организъм и това рефлектира върху кожата.

3. Алергична реакция. Ситните пъпки по ръцете и краката могат да са причинени от алергия. Алергенът може да е от поета храна или външни дразнители, например некачествен прах за пране или непочистен климатик.

4. Вирусна или бактериална инфекция. Херпес, рубеола, варицела, морбили и редица други инфекции могат да предизвикат появата на зачервени пъпчици по ръцете и краката или по цялото тяло. Последиците са непредсказуеми – спешно идете да се прегледате.



5. Краста. Това е заразно заболяване, предизвикано от подкожен паразит. Често причинява обриви на ръцете и краката, а при липса на лечение може да се разпространи по цялото тяло.

6. Автоимунни заболявания. В тази група влизат заболяванията, при които имунитетът на човека се бори със собствените му здрави клетки. Някои от болестите в началото се проявяват с обриви по ръцете и краката (например лупус). Затова, ако пъпките не преминат бързо, непременно се прегледайте при лекар.

Въпреки този широк диапазон от рискови фактори, има и други причини, които не сме споменали.

Какво да правим, ако имаме пъпчици по ръцете и краката?

Ситните пъпчици по ръцете и краката не са просто козметичен дефект. Независимо дали са причинени от алергия към препарати или синтетични тъкани, от хормонални нарушения или от некачествена и мазна храна, не бива да игнорирате сигналите на организма си.

Първо се замислете с какви нетипични вещества или предмети сте имали контакт предния ден. Пробвали ли сте нови продукти? Постарайте се да се изолирате от контакт с възможни причинители на обрива.

Ако пъпчиците са се появили на фона на нормалното ви ежедневие, обърнете се навреме към лекар. Той ще ви помогне да установите причината за обрива и ще ви предпише лечение.

Най-важното е да се грижите деликатно за кожата си, за да не допуснете появата на неестетични белези.

Четете още: Бенки по тялото - нещо нормално или скрита заплаха?