Бавно и неусетно лятото си тръгна, слънцето се скри, а на нас ни е все по-неуютно, студено и някак тъжно. Дали защото се прибираме от работа по тъмно, или защото никога не знаем как да се облечем, за да не настинем, но все пак вирусите не ни подминават, сякаш искаме единствено да си почиваме и отчаяно търсим щастието, на което се радвахме само допреди месец-два.

Замисляли ли сте се къде точно може да е причината? Защо есента ни прави тъжни и дори красивият килим от шарени листа, застлан по сивите улици, не може да ни накара да се усмихнем трайно?

Не бихме могли да пропуснем и факта, че през този сезон настроенията ни се променят някак изненадващо без съществена причина, което ни подтиква да се чувстваме още по-объркани. А понякога и шоколадът не е достатъчно могъщ, за да внесе равновесие и спокойствие в душата ни. Поне не за дълго. И тъй като есенната тъга не ни подмина и тази година, решихме днес да научим няколко любопитни факта, относно причината за нея и как да я отпратим по-бързо.



Знаете ли, че есенната депресия си пада по жени?

Според множество проучвания есенният сезон има негативно емоционално отражение главно върху дамите. Тя обикновено спохожда жени, прехвърлили 20 г. Също така обича да навестява и някои тийнейджъри. Това е съвсем логично, тъй като настроенията ни са си чиста игра на хормони. А в преходните сезони, какъвто е есента, обикновено страдаме от засилен хормонален дисбаланс. Ето защо ни е трудно по това време от годината да спазваме стриктен хранителен режим и обикновено търсим щастието в нещо вкусно и калорично. Есенната депресия обича чувствителните и раними хора, а по дефиниция почти всички дами са точно такива. Едва ли бихте могли да отречете, че ние сме по-емоционални и склонни да изпадаме в депресивни състояния.

Есенната депресия не е резултат от липсата на топлина

А на светлина. Истината е, че по-ранното стъмване води до понижаване нивото на мелатонин в кръвта, а той е известен като хормонът, който регулира съня. Много изследвания доказват, че есенната депресия няма нищо общо със спада на температурите, а единствено на недостиг на дневна светлина. Ето защо можете да се лекувате, като си правите повече разходки, докато навън е светло.



Липсата на енергия ни кара да се чувстваме безполезни

Колкото по-студено и тъмно става навън, толкова по-бързо губим от енергията си и се чувстваме неспособни да се справим с всички задачи, които сме поели. По-чувствителните личности изпитват сериозни затруднения в този момент и затова е препоръчително, ако усещате, че сте на ръба на силите си, да си взимате по-често отпуска. Заменяйте офис средата с повече разходки в парка и ще усетите прилив на енергия. Друг чудесен вариант е да планирате кратка ваканция до някое екзотично топло кътче.

Тренировките са най-големият враг на депресията

Физическата активност може да направи чудеса с вас. Тя е най-добрият антидепресант, който ще ви помогне за всякакъв вид емоционално неразположение. Човек винаги се чувства много по-добре, когато е в добра физическа форма. Затова оставете оправданията и слагайте маратонките.

Има и хора с всесезонна депресията

Ако човек е психически предразположен да се натъжава и да изпада в депресивни състояния, то настъпването на есента не е единственият момент, в който той ще е склонен да развие подобно неразположение. Същото може да се случи и в началото на пролетта, тъй като и тя е преходен сезон, в който хормоните започват отново да бушуват. Има и хора, които са склонни да развият депресия дори през лятото или да се отдадат на зимна тъга. Какъв е изходът за тях? По-честите разговори с близки и приятни за тях хора, тренировките, разходките сред природата, слушането на музика и най-вече пълноценният сън.



Четете още: Правилните стъпки към качествения сън