Забелязали ли сте колко са еднакви дните? Всека сутрин ставаме по едно и също време и през следващите часове вършим едни и същи неща. Дори и се чувстваме по един и същи начин. Ако забелязвате, че в определени часове сте щастливи, в други пък внезапно ви сполитат тревожни мисли, трябва да знаете, че съвсем не сте единствените. Всъщност хората се чувстват по много сходен начин в отделните часове на денонощието. Или поне някои учени твърдят така. Обяснението за промените в настроението се крие в хормоните ни и най-вече в нивата на серотонин и кортизол в кръвта. Разбира се, хората са различни и в организма на всеки има различно ниво на хормони. Но ето как минава денят за повечето хора и как могат да използват максимума от всеки час и съпътстващото го настроение.

6 ч.

Организмът започва да се събужда и нивото на кортизол се повдига. Това ни кара да се събудим и да посрещнем новия ден. Кортизолът достига най-високото си ниво 30 миннути, след като станем и ни поддържа активни през следващия един час. Препоръчително е да ставаме по това време и изобщо в ранните часове, защото това ще ни предпази от депресия.

Какво трябва да направите: Това е най-подходящото време да правите планове за деня и да набележите целите си. Тогава сте най-продуктивни.

7 ч.

Между 7 ч. и 8 ч. при жените се наблюдава повишаване на тестостерона в организма. По това време кортизолът също е висок, което ни поддържа превъзбудени и готови за нови начинания. Също така не сме в състояние да бъдем агресивни и сме готови да решим проблемите си по-лесно.

Какво трябва да направите: Препоръчително е тогава да закусвате с ядки, зърнена закуска и плодове. Не е добре да залагате на въглехидрати, защото те могат да повлияят негативно върху настроението.



8 ч.

Доброто ни настроение постепенно се изпарява и ни завладяват отрицателните емоции. Те са най-силни в понеделник сутрин.

Какво трябва да направите: Това е най-подходящото време за разходка, препоръчително е тя да не е по-кратка от 30 минути. Раздвижването навън е необходимо за вас, защото ходенето и слънчевата светлина помагат на биологичния часовник. Също така е добре да си направите и кратка тренировка, която ще подобри настроението ви за следващите 12 часа.

9 ч.

Положителните емоции отново си проправят път и вие се чувствате значително по-добре. Това се дължи на ново повишаване на кортизола и серотонина.

Какво трябва да направите: Сега е моментът да изпиете първото си кафе.



10 ч.

Настроението от добро се превръща в прекрасно. Всички негативни емоции просто се изпаряват.

Какво трябва да направите: Добро време да решите проблемите си, защото в този момент можете да контролирате емоциите си. Също така тогава е подходящо и да поискате съвет.

11 ч.

Изключително продуктивен отрязък от време. Мозъкът вече се е събудил и е готов да анализира бързо. А и все още сте в добро настроение.

Какво трябва да направите: Ако усещате, че сте твърде превъзбудени или стресирани, отдъхнете за малко и направете упражнение за дишане.



12 ч.

По обяд човек е в най-доброто си настроение за деня и е в състояние да откликне позитивно на почти всичко.

Какво трябва да направите: Това е моментът да проведете важен разговор или да преговаряте за увеличаване на заплатата. Сега сте по-конструктивни.

13 ч.

Настроението ни постепенно се успокоява и вече не сме чак толкова позитивни. Все още имаме топло отношение към околните. Предстои рязка промяна в поведението ни съвсем скоро.

Какво трябва да направим: Желателно е да си пуснете любима песен, още по-добре, ако е бърза. Това ще помогне на мозъка и на кръвообръщението ви.

14 ч.

Умората започва да си казва думата и вече не сте щастливи. Все пак, сте на крак от 6-7 часа и тялото ви ви съобщава, че има нужда от почивка.

Какво трябва да направите: Изпийте чаша кафе и ако имате тази възможност, поспете за 15-20 минути. Ако пък няма как да подремнете, просто се отделете на тихо място за малко.



15 ч.

Това е най-непродуктивното време от деня и за този факт си има съвсем логично обяснение. Серотонинът и захарта в кръвта рязко спадат. Освен това тогава сме най-докачливи.

Какво трябва да направите: Излезте от офиса за 20 минути и след това отметнете важен ангажимент.

16 ч.

Мързелът започва да ви закача, а мозъкът съвсем не е толкова услужлив, колкото е бил сутринта. Обаче учените твърдят, че тогава е по-лесно да бъдем вдъхновени от нещо.

Какво трябва да направите: Консумирайте босилек, той ще помогне за намаляване на стреса.

17 ч.

Настроението ви започва отново да се подобрява, самочувствието ви също. Това е моментът, в който хората, които могат да бъдат определени като „нощни птици“ се чувстват в разцвета на силите си.

Какво трябва да направите: За много от нас това е краят на работния ден и е хубаво, преди да си тръгнем от работа, да планираме какво трябва да свършим утре и да преговорим какво сме свършили днес. Това действие ще подобри още повече настроението ви.



18 ч.

В този момент температурата на тялото ви е най-високата за деня, а този фактор влияе много положително на настроението ви. Най-доброто време за вечеря, можете да си позволите и повече въглехидрати. Например заложете на сладки картофи с куркума.

19 ч.

Започвате постепенно да се успокоявате, защото нивото на кортизол в кръвта ви спада. Вие сте в добро настроение и сте готови да си почивате.

Какво трябва да направите: Отново преговорете какво трябва да свършите утре сутрин и се уверете, че сте отметнали днешните задачи. Така ще си осигурите спокоен сън, без да се притеснявате, че не сте изпълнили това, което трябва.

20 ч.

В този часови пояс сме изключително мили и внимателни към околните, освен това се чувстваме най-щастливи.

Какво трябва да направите: Прегърнете любимия си човек или излезте на среща с приятели.



21 ч.

Би трябвало да се чувствате прекрасно по това време. Ако случайно усещате притеснение или раздразнение, значи нивото на кортизол в организма ви е твърде високо. В този момент започва да се покачва хормонът на съня – мелатонин.

Какво трябва да направите: Изпийте билков чай или приемете добавка, която ви кара да се чувствате по-спокойни.

22 ч.

Мелатонинът нараства все повече и след 22 ч. усещате, че скоро е време за сън. Тогава е най-добре да оставите настрана телефона, лаптопа и телевизора и да се ориентирате към леглото.

Какво трябва да направите: Това е перфектното време за секс. Благодарение на факта, че в този момент се чувствате най-спокойни и отпуснати, е най-вероятно да достигнете до оргазъм. Освен това, няма по-добро приспивателно от секса.

23 ч.

Най-точният момент да отпътувате към страната на сънищата. Задължително трябва да заспите преди 00 ч.

Какво трябва да направите
: Ако усещате, че не ви се спи, пуснете си класическа музика.

24 ч.

Ако все още не сте заспали, това е времето да дадете воля на негативните си емоции и на гнева, натрупан през деня. Но от друга страна, ако сте с половинката си, не се колебайте, а се отдайте на секс, защото сте в изключително подходящо настроение.



А ако сте сами, просто бавно вдишайте и издишайте, докато не се успокоите.

01 ч.

Най-здравият сън би трябвало да е между 1 ч. и 4 ч. Точно тогава мелатонинът достига най-високите си нива

02 ч.

Будите се точно тогава? Това не е много добър знак. Според учените агресията напуска тялото ни тогава, за да отстъпи място на тревожните мисли, свързани със смъртта.

Какво трябва да направите: Отделете 15 минути да помислите за хубавите неща, които са ви се случили през деня, и да си припомните кои са положителните фактори в живота ви.

03 ч.

Слънчевите мисли продължават да са далеч от вас, защото серотонинът достига най-ниската си стойност. 03 ч. е известен още като „Часа на Дявола“.

Какво трябва да направите: Ако сте будни, просто си почивайте, без да мислите за нищо. В случай че започнете да се притеснявате за това, че не можете да заспите, ще усложните процеса още повече.



04 ч.

Нивото на кортизол в кръвта се покачва и тялото ви се подготвя да посрещне сутринта след няколко часа. Ако се будите по това време, това означава, че кортизолът ви идва вповече и дори се борите с депресия.

Какво трябва да направите: Посегнете към валериана и се опитайте да заспите до 20-30 минути.

05 ч.

Още не можете да заспите? Значи депресивното състояние ще бъде продължително. Мрачните мисли си стоят при вас и нямат никакво намерение да си отидат, защото серотонинът все още спи за разлика от вас.

Какво да направите: Опитайте да се погледнете отстрани. Помислете какво можете да подобрите. Градивното мислене ще се отрази положително на настроението ви.

Четете още: През лятото: забравете за кафето и шоколада