Автор
Woman.bg

Защо трябва да спрем трапезната сол и с какво да я заместим

Накратко ще споменем за неблагоприятните последствия от честата употреба на трапезна йодирана сол, като дори няма да споменаваме вредите, които нанася върху здравето - голяма част от които учените в момента изследват.

Поради неествествената и инертна структура на бялата (рафинирана) трапезна сол, организмът се стреми да я изхвърли. В резултат на това се получава киселинен оток или с други думи – натрупване на излишни течности в тъканите.

Организмът използва 23 пъти клетъчната си течност, за да изхвърли само 1 г натриев хлорид. Когато той не може да се справи с излишното количество натриев хлорид, се опитва да капсулова тези неестествени и киселинни елементи далеч от жизненоважните органи под формата на пикочна киселина и целулит.



Пикочната киселина се свързва с още натриев хлорид, след което кристализира. Впоследствие тези кристали се натрупват около костите и ставите. Обикновено това е основната причина за появата на ревматизъм, артрит, подагра и камъни в жлъчката или бъбреците. Тези натрупвания след време започват да тровят организма, тъй като не могат да бъдат изхвърлени.

Морската сол е естествен природен продукт. В нея се съдържат повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 химични елемента. И нито един от тях не е добавен изкуствено.

Морската сол притежава много полезни свойства. Доказано е, че тя поддържа функциите на човешкия организъм, като укрепва имунната система, стабилизира сърдечния ритъм и регулира кръвното налягане.



Морската сол е подходяща и за диабетиците, защото регулира нивото на захарта в кръвта.

Освен това тя е необходима и за нормалната работа на храносмилателния тракт и отличен антихистамин – облекчава и дори лекува някои заболявания на носа.

Помага при мускулни спазми. Полезна е и за астматиците, тъй като прочиства белите дробове от слуз и храчки.

Освен това тя укрепва и структурата на костите.

На българския био пазар вече се предлагат вариации на полезна сол като Сива (Келтска) сол и Хималайска кристална сол.

Сивата (Келтска) сол се добива по бреговете на Бретан-Северна Франця, област забранена за корабоплаване. Солта се добива по традиционен начин чрез сушене на слънце, което позволява запазването на всичките и безценни качества.

Тя съдържа 84 минерала и микроелемента. Има специфични свойства, който са особено полезни за детоксикацията и подмладяването.

Благодарение на смесването и с 3 вида водорасли се обогатява колиеството на минералите, особено на калций и магнезий, а на ястията от риба и морски дарове парфюмира деликатно и придава изискан вкус. Натурална морска сол, дулсе, морска маруля и комбу.

Хималайската кристална сол има кубична кристална структура, изградена от светлинни кванти или фотони, които са чиста светлинна енергия.

Когато слънцето изсушило първоначално създадените океани преди 250 милиона години, светлинната енергия се заключила в кристалната мрежа и се консервирала.



С разтварянето на кристалната сол във вода, кубичната структура се разпада и съхранената в солта енергия се освобождава. Йонизирането на минералите ги прави подходящи за усвояване.

Розовата сол, както я наричат мнозина, има безспорни лечебни свойства. Употребява се за регулиране на кръвното налягане, пречистване на синусите, промивки на устата за борба с язви в устата, за възпаления на венците и за избелване на зъбите, промиване на очите, лек срещу гъбички, детоксикация на организма и пр.