Автор
Woman.bg

Защо трябва да включите авокадото в менюто си?

За съжаление авокадото е продукт, който рядко намира място на трапезата на българина. А това е напълно неправилно, защото този плод, повече напомнящ на ядка по състава си, е незаменим източник на витамини и минерали.

Може да го консумирате както върху тост за закуска, така и на салата - на който и вариант да заложите, няма да сгрешите, защото само с едно авокадо си набавяте 5 г протеин, омега-3 и бета-каротин, подсилващ имунната система.

Освен това плодът е богат източник на витамин К и съдържа умерени дози от витамините А, D, Е, РР, В1, В2 и В6, а също така калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Трябва обаче да знаете, че полезните вещества в авокадото се запазват, само ако то не преминава през термична обработка, а се консумира сурово.



Трябва да се обърне специално внимание на ядката му! В никакъв случай не трябва да я използвате, тъй като съдържа различни токсични вещества, които влияят неблагоприятно на човешкото здраве. (Най-полезното, което можете да направите с нея, е да я поставите в саксия.)

Не злоупотребявайте с този плод, за да не получавате „изненади“, алергии и т.н.

Заслужава да се отбележи, че целият богат комплекс от полезни свойства на авокадото се запазва, само когато се консумира сурово, след топлинна обработка те стават много по-малко.

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.