Автор
Роси Кацарова

Защо циститът обича студените месеци

След уикенд, прекаран в китното селце Баня, сгушено в полите на Пирин, мога да заявя, че любовта ми към по-хладните месеци от година е по-силна от всякога.

Защо ли? Защото от първо лице се убедих, че малко удоволствия могат да се мерят с разходка из докоснатата от есента природа или с насладата от пиенето на топъл чай пред запалена камина и в компанията на добри приятели... Особено ако един от тях е четириног и пленително пухкав. Съвсем скоро ще бъде открит и ски сезонът и към безкрайния списък със забавления, които студените месеци предлагат, ще бъде добавено още едно удоволствие. Или иначе казано – на хоризонта се задава поредната причина човек да е безвъзвратно влюбен в есенно-зимните месеци.

Сериозно, какво да не им обичате... Освен ако не сте от дамите, страдащи от ужасния бич, наречен цистит. Защото истината е, че не само аз, но и циститът обича студените дни от годината. А защо това е така и как да се отървете от това досадно заболяване, ще разберете в следващите редове.



Нека първо уточним какво точно представлява циститът. Това е инфекциозно-възпалително заболяване, което се появява като резултат от размножаването на болестотворни организми в пикочния мехур, най-често Ешерихия коли. Всъщност обаче това, което отключва развитието на клиничната картина, характерна за цистита, е простудата и отслабването на имунната система. Това е така, защото обикновено здравият организъм успешно преборва Ешерихия коли, но при спад в имунната система и нарушаване на микрофлората бактериите успяват да достигнат до пикочния мехур и да се закрепят за стените му.

Настинката, а също и по-сериозните грипни или вирусни заболявания, са типични за есенно-зимния сезон, затова и вероятността да се развие цистит през студените месеци от годината е голяма.

Но циститът може да бъде причинен не само от отслабване на имунитета на организма, а и от приема на определени медикаменти. Това е така, защото съставът на някои лекарствени продукти може да раздразни лигавицата на пикочния мехур и по този начин да спомогне за развитието на инфекциозно-възпалителното заболяване.

Циститът е по-често срещан при жените заради специфичните физиологически особености и по-конкретно заради по-късата уретра и близостта на аналното отверстие до влагалището. Тази близост може да спомогне за попадането на Ешерихия коли там и за последващото навлизане на микроорганизмите в пикочния канал.

Началото на цистита е остро и включва чести позиви за уриниране, но невъзможност за напълното освобождаване на пикочния мехур. Уринирането е болезнено, като болка се усеща и ниско долу, дори когато не се ходи по малка нужда. Възможно е наличието на кръв в урината, както и появата на слузести вещества в нея. При по-сериозни случаи може да е налице и повишаване на телесната температура.

Лошото е, че най-честият причинител на цистита – Ешерихия коли, е изключително упорита и много адаптивна бактерия. Веднъж попаднала в пикочните пътища, тя бързо се прикрепя за стените им и започва да образува трайни колонии, устойчиви дори на някои антибиотици. Добрата новина обаче е, че все пак има средство за борба с цистита и то ни е дадено директно от природата.

Това е чудото, наречено американска червена боровинка.

Тя е единственият плод, определен от френската агенция за безопасност на храните като средство, борещо се с Ешерихия коли. Това е така, защото учените са доказали, че вещества, съдържащи се в боровинките, не позволяват на болестотворните микроорганизми да се прикрепят към лигавицата на пикочния мехур и следователно се потиска развитието на инфекцията.

Друг важен елемент, за да се пребори циститът, са диуретичните средства. Те спомагат за по-бързото изхвърляне на бактериите от пикочните пътища. Един от най-мощните диуретици е Златната пръчица. Тя действа не само диуретично, но има и противовъзпалително и болкоуспокително действие, като също така подпомага имунната система.

Цистирен е комбинация от стандартизирани и синергично действащи екстракти от американска червена боровинка и златна пръчица. Те отлепват бактериите от пикочните пътища и пикочния мехур и спомагат за отделянето им от организма. Допълнително Цистирен се грижи и за здравето на уринарната система и влияе бързо и благоприятно върху пикочните пътища при временни и при трайни проблеми.

Може да се приема при остри и при хронични състояния, превантивно при смяна на сезоните, при риск от инфекции или при спад на имунната система, след прием на антибиотици или след прекарани заболявания.

(в материала има продуктово позициониране)