Заветът на проф. Чирков: Следвайте го и ще промените живота си!

24 ноември 2022 | 06:52
24110
8
Булфото
8

Изминаха две години от смъртта на знаменития проф. Чирков, който приживе помогна на стотици българи да си върнат здравето и остави незаличима следа в техните сърца. Днес си спомняме за него, с някои от най-силните му думи.

"След дългогодишното ми изучаване на човешкото тяло и най-вече на човешкото сърце съветът ми е много прост: хранете се разумно. Първото и най-важното условие, за да живеете дълго и щастливо. Движете се, разхождайте се – всяка наша клетка изпитва огромна потребност от движение.Избягвайте стреса, злобата, караниците, желанието да си отмъстиш. Сърдечните болести се провокират от мозъка, всичките ни болести са реакция на мозъка. Не го оставяме да си върши работата, както трябва, товарим го с изключително опасни негативни мисли, и той ни отмъщава, за да се защити. Усмихвайте се по 20–30 пъти на ден, и ще живеете здрави, без болка и щастливи.

Хранете се бавно, с финес и красота в движенията, с умерени количества. Така ще живеете поне с 15 години по-дълго. Аз винаги съм се съобразявал какво и колко ям и никога не съм пушил. Животът около нас е пълен с приятни изненади, намерете ги. Не се лутайте като коне с капаци, наоколо има много възможности за невероятно приятни изживявания. Сигурен съм, че чудесата, които ни обграждат, няма да свършат.България има необходимост от изграждане на институция, която да се грижи за достойния живот на възрастните хора. Има много самотни българи, които живеят в бедност и несрета. Никой не ги поглежда, не разговаря с тях, дори ги отбягваме. А точно тези българи са изградили като характер младите хора, които сега се смятат за българското цивилизовано общество.Три неща трябва да пожелаеш за теб и на другите – здраве, радост и добри приятели. Три неща трябва да контролираш и овладяваш – темперамент, език, поведение. Три неща трябва да култивираш – смелост, доброта и любов към околните. Три неща трябва да дадеш – възможност на бедните, утеха на тъжните, похвала на този, който заслужава. Три неща трябва да избягваш – жестокост, надменност и неблагодарност. Три неща, на които да се възхищаваш – красотата на природата, на децата и на възрастните хора.

проф. Александър Чирков
(27 януари 1938 – 24 ноември 2020)

Още по темата

Коментари

8
  28 ноември 2022 | 15:09 отговор
 

Дълбок поклон!!!

 
7
  26 ноември 2022 | 21:28 отговор
 

Ценни съвети. Вечна памет! Царство небесно!

 
6
  26 ноември 2022 | 16:34 отговор
 

Прекрасен, прекрасен Човек и Лекар. Светла да е паметта му.

 
5 Мара
  24 ноември 2022 | 12:25 отговор
 

Светла ти памет Докторе! До живот ще съм благодарна за помощта, която получи семейството ми в твоята болница без да ни гледат накриво и без да ни гледат в ръцете.

 
4 ВС
  24 ноември 2022 | 09:10 отговор
 

Ценни съвети Докторе,почивай в мир и светлина.

 
3
  24 ноември 2022 | 08:48 отговор
 

 
2 Dimitar dedov...
  24 ноември 2022 | 08:46 отговор
 

Takav.kato.nego..vtori.nqma.dase. Rodi...ima.uhenici negovi vazpitateli.koito.toi.gie uhil. I da.davat.jivot..na.mnogo.narod 20..godini napred.. Poklon.pred.svetlata.mu.pamet..

 
1 ss
  06 декември 2021 | 14:04 отговор
 

prekrasen covek i lekar bog da gå prosti lipsva ni

 

Добави Коментар

Най-четени