Автор
Патриция Романска

Заземяването: една неподозирано полезна практика

Случвало ли ви се е да сте навън в топъл летен ден и да ви обземе желанието да тичате боси по тревата? Точно както растенията се нуждаят от почва за да процъфтяват, така и ние. Докосването на земята с ръце или боси крака е известно като заземяване и е доказано, че има терапевтични ползи….

Хората са биоелектрически същества–функцията на сърцето, нервната система и имунитета се осъществява чрез провеждането на електрически импулси между клетките. Повърхността на Земята носи отрицателен заряд и когато осъществяваме контакт с нея, тялото приема свободните електрони, които се разпространяват по тялото, произвеждайки лечебен ефект на клетъчно ниво.

Съвременният начин на живот е прекъснал връзката на много от нас с лечебните електрически потоци на земята. Градските жители обитават високи сгради, ползват обувки с гумени подметки, асфалтът покрива почвата, а електроуредите са неизменна част от ежедневието ни. Това е сравнително скорошна част от човешката история и рязката промяна в средата на живот може да доведе до неестественото натрупване на положителен заряд в тялото, което причинява завишен стрес, влошен кръвоток и нестихващо възпаление.

Как да се заземим?
Един от най-лесните начини да се заземим е да ходим боси. През зимните месеци, когато това не е опция, има налично оборудване, което позволява да включим заземителната терапия в ежедневието си: заземяващи обувки, чаршафи, постелки и т.н. Ползите са незабавни, но за постигането на измерими ефекти е препоръчително да се практикува в продължение на 30-45 минути.

Какви са ползите от заземяването?
Според проучване от 2018, след четири седмици лечение със заземяващи постелки, участващите докладват облекчение на хроничната умора, болка и депресивните настроения. Резултатите от проучване на страдащи от хипертония демонстрират намаляване на кръвното налягане след дългосрочна заземяваща терапия. Изследване от 2004 на ефекта на заземяването върху пациенти страдащи от проблеми със съня, установява подобрения в съня поради нормализиране на нощните нива на кортизол и синхронизиране на секрецията на хормона в съответствие с естествения 24-часов циркаден ритъм.

Според една от хипотезите за заземяването, потокът на свободните електрони от земята е полезен, тъй като електроните създават антиоксидантна среда и неутрализират свободните радикали, които са отличителен белег на хроничното възпаление. Дневните електрически ритми на Земята допринасят за настройването на биологичните часовници на тялото, които регулират съня и бодростта.