В зимния сезон консервираните продукти могат да бъдат чудесна алтернатива на пресните, твърдят експертите в областта на храненето. Те назоваха консервите, в които витамините и другите полезни микроелементи се съхраняват изцяло.

Силата на влакнините

Бобът в консерва е чудесен източник на влакнини и осигурява много протеини и минерали. Включително желязо и цинк. Изплакнете добре боба, така ще отстраните част от естествено образувалите се захари, които причиняват газове. Бобът може да бъде основа за салати, да се добави към супи или месни ястия. Може и да го пюрирате със зехтин и чесън като гарнитура.

Победителят на холестерола

Лещата няма нужда да се изкисва преди готвене. Тя е чудесен продукт и трябва да е винаги на разположение. Всички видове леща са богати на фолиева киселина, а тя снижава нивата на хомоцистеина (субстанция, подобна на холестерола) в кръвта. Лещата е добър източник на усвоими влакнини, като така намалява холестерола и е полезна за сърцето. Тя е добро средство срещу лениви черва.

Бърза храна

В тиквените семки има цинк, който е важен за имунната система. В тях има още витамин Е, желязо, магнезий, омега-3 и омега-6 мастни киселини и са полезни за сърцето. Високото съдържание на мазнини означава, че тези ядки може лесно да гранясат, затова не се презапасявайте. Те са чудесна и бърза храна и добавка към салати.

Лято в шкафа

В консервираните плодове няма витамин С, колкото в пресните. Но през зимата, когато изборът на пресни плодове не е много богат или пък ще ни струва по-скъпо, използвайте консервирани. За предпочитане е да са в собствен сок. Чудесен вариант за сервиране е в комбинация с кисело мляко.

Супер лекарство

Много полезно е да имате винаги консервирани домати или доматено пюре. Може да ги използвате за супи, яхнии или за сосове за паста. Според последните изследвания редовната консумация на консервирани домати или пюре намалява риска от рак на простатата при мъжете с 34%. В доматите има ликопен, за който се смята, че не позволява образуването на ракови клетки, а освен това е полезен и за сърцето. В консервираните червени зеленчуци има още витамини С и В6.

Сушени плодове

Сушените плодове са здравословни, а и от тях има голям избор в специализираните магазини. За закуска ги накиснете в портокалов сок. В него има витамин С и така ще усвоите по-лесно желязото. Сушените кайсии и сливи са богати на антиоксиданти и картеноиди. Те неутрализират вредния ефект на свободните радикали.

Пазете очите

Царевицата от консерва се харесва почти на всички, а децата я ядат, без да протестират. Добре е да знаете, че в нея има витамини В1 и В6, влакнини и итохимичен зеаксантин, които са полезни за очите. Зеаксантинът се усвоява по-лесно от консервирана царевица, отколкото от млечна.

Мазна риба

В повечето домакинства има поне една кутия риба тон, която стои в шкафа. Консервираната риба тон е чудесен източник на протеини, но е бедна на омега-3 мастни киселини, каквито има в прясната. Тези мастни киселини обаче изобилстват в сьомгата и са полезни не само за сърцето. Дребните й костици не се усещат ако рибата се намачка, а така си осигурявате естествен калций. Други полезни риби от консерва са сардините и скумрията в олио или доматен сос.