Автор
Ева Лъчезарова

Здравейте, аз съм вашият имунитет и имам страшна нужда от...

Здравей! Аз съм твоята имунна система! Пиша ти , за да ти напомня, че ни предстоят мрачни и студени месеци, в които ще имам нужда от повече внимание и грижа, затова реших да ти напиша това писмо и да ти споделя от какво имам нужда. Аз работя неуморно, за да се грижа за здравето ти и да те предпазвам от вредни вещества, бактерии, микроби и вируси, както и от промени, които биха могли да настъпят в клетките. Как обаче ти можеш да ми помогнеш?

“Човешкото тяло е разговор, който протича, както в самите клетки, така и между клетките” - казва ученият Дани Хилс и е много прав в своето твърдение. Аз се състоя от огромен брой клетки, тъкани и органи, които си комуникират усилено и денонощно, за да поддържат оптималното ти здраве. Най-важните войници в моята армия са белите кръвни телца, те се борят активно с всички вируси и бактерии, които биха могли да предизвикат инфекции. Белите кръвни телца всъщност са няколко вида, като част от тях поглъщат патогените и компрометираните клетки, други произвеждат антитела срещу нашествениците, а трети “запомнят” някои от враговете и създават имунитет срещу тях.



Подготвих ти кратък чеклист, който ще ти помогне да се погрижиш за мен, твоят имунитет. Ще се радвам да го направиш! Ето го и него:

- Намали стреса

Хроничният стрес буквално ме подтиска и ме кара да отделям хормона на стреса кортизол. Кортизолът пък влияе на някои от моите войници - белите кръвни телца и им пречи да приемат сигнали от тялото. Освен това той влияе негативно върху секретирането на някои антитела. Особено важно е въздействието му върху IgA антителата, които са от особена важност. Те се намират в респираторния тракт и червата и са първата линия на защита на тялото ти. Ще ти споделя и един любопитен факт, който научих съвсем скоро - само няколко минути медитация на ден увеличават значително нивата на IgA и подобряват имунния отговор.

- Обърни внимание на съня си

Хроничното недоспиване и прекъсването на циклите на съня също не ми влияят никак добре. Те ме карат да активирам отговора, който давам, когато става въпрос за възпаление. Съветът ми е да заложиш на по-продължителен сън, от 7 до 8 часа и да преустановиш използването на екрани със синя светлина поне час преди да заспиш. Чувствам се чудесно и когато следвам график и знам кое след кое следва, така че много бих се радвал да си лягаш в един и същи час всяка вечер.



-Не прескачай тренировките си

Сигурен съм, че знаеш за всички положителни страни на редовните упражнения като подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система, повдигане на настроението и поддържане на оптимално тегло.
Тук аз бих допълнил, че дори малко физическа активност на ден подобрява имунния отговор срещу инфекции. Необходими са ми само няколко пъти на седмица леки тренировки, за да се чувствам добре.

-Не забравяй да ме зареждаш ежедневно с любимите ми четири микроелемента

Витамините и минералите, които ми се отразяват най-добре са цинкът, селенът, Витамин D и витамин C. Препоръчвам ти да ги приемаш ежедневно, особено в периоди, когато се чувстваш изтощена или се разболяваш по-често.

Цинкът допринася и за нормалното делене на клетките и синтез на ДНК, това важи и за моите клетки, освен това той допринася и за защитата на клетките от оксидативен стрес. В последните години в световен мащаб се наблюдава засилен дефицит на цинк, който може да доведе до нарушена реакция на имунната система, което прави организма податлив към редица бактериални, вирусни и паразитни инфекции.

Дефицитът на селен води до намаляване на имунния отговор при заразяване с вируси. Скорошни проучвания показват и връзката между недостига на селен и мутацията на РНК вируси (такъв е и COVID-19) в организма.

Оптималното наличие на Витамин D в организма е важно за клетъчната комуникация и в частност тази на клетките от имунната система. Това подобрява реакцията на имунната система. Витамин D също допринася за нормалното клетъчно делене.

Витамин C повишава съпротивителните механизми на организма срещу вируси, бактерии и други патогени. Освен това той участва директно и индиректно в стотици процеси в организма. Той е важен за нормалната функция на кръвоносните съдове; метаболизма на енергия; нервната система; за доброто състояние на костите, хрущялите, зъбите; за нормалното състояние на съединителната тъкан, кожата и венците; за синтеза на колаген; за нормалната психична функция; за регенерация на други витамини.



*Съветът на woman.bg за по-добър имунитет:

Четирите любими съставки на имунната система можеш да откриеш в ZinSeD на Botanic. Неговата лесноусвоима формула съдържа именно цинк (в органична хелатна форма), селен (от натурален източник), Витамин D (от неалергогенен натурален растителен източник) и Витамин C (под формата на калциев аскорбат). ZinSeD значително повишава съпротивителните сили на организми срещу вируси, бактерии и други патогенни, а всяка съставка в него е специално избрана да бъде лесноусвоима и с висока бионаличност. Две таблетки ЗинСеД съдържат високо количество цинк, селен, витамин D и витамин C, което покрива препоръчителния дневен прием.

(в материала има продуктово позициониране)