Автор
Весела Георгиева

Зеленият чай - защо е добре да го направите част от деня си?

Зеленият чай има силни антиоксидантни свойства, тъй като намалява риска от развитие на някои видове рак. Също така допринася за регулирането на правилното функциониране на кръвоносната система.

Списъкът с полезните му свойствата наистина е дълъг.

View post on Instagram
 

Сухите листа от зелен чай съдържат около 2 пъти повече кофеин отколкото сухо кафе на зърна. В допълнение към кофеина, зеленият чай съдържа и други съставки, които стимулират нервната система. Това са други метилксантини: теин, теофилин (помага за отпускане на бронхите) и теобромин, който присъства в големи количества в тъмния шоколад.

View post on Instagram
 

Зеленият чай съдържа също многобройни съединения, наречени флавоноиди, по-точно катехини. Това са силни антиоксиданти, които пазят клетките от увреждане. Регулират кръвното налягане и намаляват риска от атеросклероза, тъй като влияят върху концентрацията на липиди в кръвта.

В многобройни изследвания е доказано, че зеленият чай има отслабващ ефект поради наличието на полифеноли, които влияят върху усвояването на хранителните вещества. Някои проучвания също показват свойството на зеления чай да инхибира активността на ензимите, които са отговорни за усвояването на мазнините.

За да се запазят свойствата на зеления чай по време на варенето, трябва да се направи инфузия на точното количество сушен чай (в зависимост от интензивността на инфузията). Залейте сухия чай с вода при температура около 70-80 градуса по Целзий и я оставете да се запари, покрита, за 3 минути. Не трябва да удължаваме времето за варене, защото тогава концентрацията на кофеин се увеличава и запарката от зелен чай става по-тръпчива. Подобно свойство може да се наблюдава при изливане на прекалено гореща вода върху изсушен зелен чай. Ако нямаме кухненски термометър, можем просто да изчакаме около 10 минути след кипене на водата и след това да излеем сушата в нея. Вкусът на идеално сварения зелен чай трябва да е фин и не трябва да има горчив послевкус. Можем да варим зелен чай няколко пъти.