Автор
Woman.bg

Жените с тази фигура се радват на най-добро здраве

Любопитно проучване, направено от експерти в Калифорнийския университет в Ривърсайд, направи сензационно откритие, оборващо досегашните твърдения, че слабите и стройни жени са и най-здрави.

Подробности за проучването са публикувани във Frontiers in Immunology, а ето какво се казва там. Експериментът е установил кои са най-здравите жени според типа на тяхната фигура.

Изследването било проведено с помощта на гризачи, които били хранени с богати на мазнини продукти. Учените наблюдавали промените в теглото на опитните животни, които настъпвали вследствие на непрекъснатата употреба на мазни храни. Особено внимание учените обръщали на начина, по който се извършвало отлагането на мазнини при животните.

Вследствие на цялата процедура лаборантите установили, че при мастна диета нивото на тестостерона на плъховете се понижавало. При мишките обаче подобни хормонални промени не се случвали и те запазвали напълно баланса в тялото си. Това навело учените на мисълта, че при мишките действа "защита на базата на овариален естроген".

Какво е съотношението на резултатите от експеримента с мишките към човешкото здраве? Според изследователите такова откритие доказва, че жените в по-голяма степен са защитени от вредните въздействия на затлъстяването, отколкото мъжете. Любопитното в случая е, че при представителките на нежната половина на човечеството мазнините при повечето жени не се натрупват в талията и по корема, а по-ниско - на ханша и бедрата. Фактът, че излишните мазнини не се натрупват в областта около талията, ги прави по-устойчиви на редица здравословни проблеми.

"Пълните жени имат проблеми със зачеването, но като цяло те са по-защитени, ако мастните депа не се натрупват в областта на талията. С натрупването на мазнини по талията се развива метаболитен синдром, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Мъжете с този тип затлъстяване имат ниско либидо, липса на енергия и загуба на мускулната сила", посочват авторите на изследването.

Затова изследователите са категорични, че жените с фигура тип "круша" са по-здрави и защитени от въздействието на опасни фактори върху организма, отколкото дамите с фигура на "ябълка".

Четете още: Най-красивите фигури тип "пясъчен часовник" в историята