Европейските жени живеят по-дълго от мъжете. Причината се крие както в биологичните, така и в поведенческите предимства, които има нежният пол.

Но дамите не трябва да бързат да се радват. Макар да живеят по-дълго, се оказва, че животът на жените е по-нездравословен от този на мъжете, съобщава inews.bg

Според данни на Европейския съюз за всички 27 страни-членки, цитирани от medicalxpress, смъртните случаи при мъжете и жените са почти равен брой – през 2009 г. 2 416 786 мъже са починали, а жените са били 2 418 048.

Учените са се заели да установят защо, въпреки че живеят по-дълго от мъжете, жените живеят по-некачествен живот.



"Очакваната продължителност на живота" – това е средният брой години, които се очаква, че човек ще живее, е различната за двата пола. През 2008 г. данните на ЕС показват, че очакваната продължителност на живота за жените е била 82,4 години и 76,4 години при мъжете. Разликата е малка – само 3 години.

Оказва се обаче, че има съществени разлики в различните страни относно очакваната продължителност на живота. Тя варира от 77 г. в България до 84,8 г. във Франция – за жените, от 66,3 г. в Литва до 80 г. в Исландия – за мъжете.

Различията между половете в продължителността на живота присъстват във всяка от 27-те страни-членки. Плюсовете са винаги в полза на жените - с минимум от 3,3 години в Исландия и максимум 11,3 години в Литва.

Показателят, отчитащ годините, които едно лице се очаква да живее в добро здравословно състояние, се оказва в полза на мъжете. Т.е., за мъжете се очаква 85% от трудоспособните години да бъдат изживени в добро здравословно състояние, при жените - тези проценти са 80.

Така, реално средната продължителност на живот с неправоспособни години е различна за всеки. Обикновено влияние върху това оказват и страничните фактори като алкохолът и цигарите.



В наскоро публикувано проучване, смъртните случаи, причинени от тютюнопушенето, представляват около 40% от различията между половете във всички причини за смъртност.

За съжаление, все повече и повече жени пушат – оттам и идва разликата между половете, каквато например се наблюдава в Италия, показват още данните на ЕС.

Тютюнопушенето е особено вредно при жените, като влияе много по-сериозно върху тяхното здраве, отколкото на здравето на мъжете пушачи, отбелязват учените.