Знаехте ли? Има билкови продукти, които съдържат женския сексуален хормон на младостта!

15 септември 2022 | 14:36
7684
0
снимки: Unsplash
0

При хормоналната терапия основният проблем е, че при продължителен прием на изкуствени хормони собственото тяло на жената всъщност спира да ги произвежда, въпреки факта, че са й били толкова дефицитни. Но природните фитоестрогени действат много по-меко и не толкова агресивно.

Нормално е, всяка жена иска винаги да изглежда привлекателна и красива. Но красотата идва най-вече отвътре и това преди всичко се дължи на доброто здраве. А здравето на жените е силно повлияно от хормоналния фон – от съдържанието на хормони в организма.

Една от групите такива женски хормони се нарича "естроген". По принцип тях ги има и в мъжкото тяло, но в много по-малки количества и влияят на състоянието на външния вид и здравето на мъжа само в ситуация на очевиден излишък.

Естрогенът е дума, която се състои от две части: oistros – неудържимо желание, страст и genes - предизвикващ. Има и друг по-буквален превод - живост (яркост), вид. Иначе казано това е хормонът на сексуалността. Заоблените форми, гърдите и дори женския „кикот“ от гледна точка на лекарите осигуряват от тези хормони.
Симптомите на естрогенен дефицит са депресия и внезапни промени в настроението, качване на килограми, горещи вълни, бърза уморяемост, ниско самочувствие и немарливост към външния вид, намалено сексуално желание и чувствителност. Ето защо естрогенът се нарича още хормон на младостта.

Докато жената се чувства женствена и привлекателна, възрастта няма никакво значение. Но само на тези основания е невъзможно да се диагностицира. Депресията и умората могат да бъдат резултат и от други заболявания. Възможно е да се определи нивото на хормоналните нива само чрез преминаване на съответните тестове. И лекарите са тези, които след изследванията предписват заместителна или терапевтична хормонална терапия. Но вече е потвърдено и доказано, че изкуствените хормони действат много по-агресивно и по-силно от фитоестрогените – растителните хормони.

жена

Основният проблем на хормоналната терапия е, че при продължителен прием на изкуствени хормони собственото тяло на жената всъщност спира да ги произвежда, въпреки факта, че са й били толкова дефицитни. И е почти невъзможно да се възстанови този процес след това.

Фитоестрогените от друга страна действат много по-меко и не толкова агресивно. Ето защо, ако се окажете с ниско ниво на естроген по-добре е да поддържате нивото им като ядете храни и приемате билки, съдържащи растителни хормони. Това, между другото, също е добър начин за изравняване на хормоналния фон след раждане, когато рязкият спад в количеството произвеждан естроген води до следродилна депресия и тежък косопад.
Има 3 вида растителни хормони с естрогенна активност: изофлавони, лигнани и куместани.

В кои храни има растителен естроген?

Лененото семе. Това е продукт No1 по количеството на растителни хормони (група лигнани с естрогенна активност). В допълнение към хормоналното му действие, лененото семе има много други свойства, които са полезни за женското тяло - противотуморни, прочистващи организма, антиоксидантни свойства. Лененото семе се използва в смляна форма с голямо количество течност (както триците). Терапевтичната доза е 2 супени лъжици на ден.

Растителният хормон лигнан се намира и в сусама, и в слънчогледовите семки, а също и в бобовите растения (зелен грах, боб, нахут) и преди всичко соята, тъй като съдържат изофлавоноиди – вид фитоестрогени.

сусам

Лещата е просто уникален продукт за жените: лещата съдържа максимално количество протеин за растителен продукт. Тя съдържа и триптофан, който се превръща в серотонин - той облекчава депресията. От всички плодове най-високо съдържание на хормона лигнан имат кайсиите. Трябва да се ядат пресни или сушени.
Между другото, сред известният народ хунза, прославили се със своето здраве и дълголетие, кайсиите са основна храна през цялата година.

Сминдух. Естествените природни хормони в тази билка помагат да се отървете от болестите, които съпътстват жените през целия им живот. Фитоестрогените предотвратяват появата на рак на гърдата. Благодарение на тях туморите не се превръщат в злокачествена форма. Сминдухът действа като естествен антиоксидант, който премахва опасните токсини от тялото.

Естрогени се съдържат също и в следните билки: градински чай, хмел, корен от женшен, арника, лайка, липа, корен от женско биле.

Не забравяйте! Като променяме консумацията и потреблението си ние заедно променяме света!

жена, чай

Коментари

Добави Коментар

Най-четени