Автор
Цвета Герчева

Знаете ли, че... и на кучетата се мият зъбите?

Много неща знам за любовта, обаче едно имам да ви кажа - всичко е лично.

Моята любов например се казва Дъдли, ужасно е космат, сутрин ме буди в седем и винаги, когато се прибирам след работа, ми "пее" специална песен за "Добре дошла", в която включва цялата кучешка гама скимтене, пръскане на лиги и въртене на опашка.

И не, не мога да живея и ден без него, защото колкото и да ми обясняват, че "то е просто едно куче", за мен си е личност и то от онези, знаете ги... специалните личности, които променят живота ти.

Дъдли по време на изложба

И понеже Дъдли често се показва в обществото, ходи на изложби (когато са на открито) или пък преследва видни столични кучки по жълтите павета, има няколко важни ритуала, които, що се отнася до него, никога не се пропускат.

И пиша този материал, за да ви споделя, че няма кучета, които ухаят лошо, има просто зле поддържани домашни любимци. И няма кучета, които са с лоши зъби, има четириноги, за чиято устна хигиена стопаните просто не се грижат.

И не на последно място, няма лоши кучета. Има зле възпитани хора, които не знаят как да се държат с четириногите. А в техния свят всичко е много лесно и просто. С една дума - полюсно разделено. Има добро и лошо, пълна или празна купа, награда за добре изпълнена команда или скандал. Няма нищо по средата. Онази среда, в която ние хората така често се губим във взаимоотношенията помежду си.

И понеже вярвам, че всеки стопанин може да бъде перфектният собственик, стига да иска, ето някои важни ритуали, които е добре да спазвате, ако искате домашният ви любимец да бъде здрав и в кондиция.

На първо място, научете се да казвате "Браво". Според специалистите в мозъка на кучето се отделят определени вещества, когато то усеща, че получава похвали. Тези вещества правят четириногия ви приятел по-здрав и по-щастлив. Не пропускайте да го окуражите, даже да ви е донесъл най-уханния носен чорап от прането. В неговия свят това е съкровище, не го забравяйте.

На второ място, погрижете се за хигиената му. Това не означава да го къпете всеки ден. Ясно е, че това не е добре за козината му. Но ако го подсушавате внимателно с мека кърпа винаги когато е влажен, той няма да ухае лошо никога. Във влагата се завъждат онези ароматни невидими гъбички, които оставят неприятната диря във въздуха на "миризливо куче".

Трето, аз лично мия зъбите на Дъдли всеки ден с четка и паста. Още когато отидох на първия му преглед при ветеринаря, получих този съвет и го спазвам стриктно и до днес. Вярвам, чe както се грижа за моята устна хигиена, по същия начин трябва да го правя и за домашния си любимец. Но все пак - ако има нещо, което не пропускам, то е всеки ден да му давам и по един Dentastix за големи породи на Pedigree. Този продукт помага много при борбата с плаката и зъбния камък при кучетата, а това е много важно за здравето на устната им хигиена и изобщо не е за подценяване. Дъдли е наистина влюбен в Dentastix, а и когато му дам един, преживява много по-лесно раздялата с мен, когато затворя вратата сутрин, преди да отида на работа. Винаги преди да тръгна, му оставям една "утешителна" награда. Навремето кучешкият ни треньор ни научи на този трик и още съм му благодарна. Така кучето знае, че излизането ми от вкъщи е нещо хубаво, защото за него винаги има награда.

Да споделя и малко личен опит. Дъдли е на 8 години, няма никакъв зъбен камък и за разлика от някои други четириноги на неговите години, никога не е имал нужда от някаква манипулация при зъболекаря. Но пък съм стриктна и го водя всяка година на профилактичен преглед, което е важно.

И понеже стопаните често не се замислят какво означава това, казано накратко - махането на зъбен камък при кучетата означава един сериозен непредвиден разход за семейния бюджет, плюс почти винаги пълна упойка. А упойките, всички са наясно, не са най-полезното нещо на света. Тоест, ако искате да предпазите кучето от упойка и скъпи манипулации, не пропускайте Dentastix - а, даже като награда за някоя перфектно изпълнена команда.

(в материала има продуктово позициониране)