Знаете ли, че стомахът контролира настроението ви?

15 юли 2021 | 09:00
590
0
снимки: Unsplash
0

Колкото и странно да ви звучи, това е самата истина. Настроението ни се контролира не само от случващото се около нас и хормоните ни, но и от стомаха ни. Учени са установили, че стомашната флора оказва влияение върху мозъка и съответно върху начина, по който се чувстваме, реагираме и мислим. 

Това се случва благодарение на връзката между гастроинтестиналния тракт и централната нервна система, в която участва и мозъкът ни. Тази връзка се контролира от микробиома, което обяснява и множеството проучвания, доказващи че влошеното стомашно здраве оказва влияние върху настроението и когнитивните умения. Знаете ли, че много хора, които страдат от психически разстройства, като депресия, биполярно разстройство и шизофрения, имат нарушена микробиома? Ето защо се смята, че всеки дисбаланс на микробиома може да допринесе за влошаването на психическото ни състояние. 

жена

Най-често хората, които страдат от депресия и силна раздразнителност, страдат от липса на серотонин и допамин. Затова на много пациенти в тези състояние предписват хранителни добавки, които съдържат тези два елемента. А също така е желателно да преминат и на специална диета, която да им помогне по-бързо да излязат от депресията и раздразнителността чрез възстановяването на микробиома. При някои пациенти има недостиг и на бактериите копрококус и фекалибактериум. В по-редки случаи се наблюдава дефиците и на бифидобактериум и лактобацилус. Съществуват твърдения, че нарушенията в микробиома понякога са виновници и за следродилната депресия, но все още няма достатъчно доказателства за това. 

Стресът също може да бъде причинен от нарушения в бактериите в стомаха и затова често се изписват пробиотици, които да подпомогнат по-бързото успокояване. 

жена

Според някои проучвания прекомерната консумация на захар и недостатъчният прием на фибри може да доведе до развиване на психическо разстройство познато като "дефиците на вниманието". Проведени са изследвания, които доказват, че правилната диета и добрият баланс на микробиома могат да преборят този проблем. 

А знаете ли, че и безсънието може да бъде преодоляно с прием на пробиотик? Твърди се, че неспокойният сън се дължи на недостатъчното производство на мелатонин, серотонин, допамин или гама-аминобутирова киселина и това се случва заради нарушения на микробиома. 

Появяват се и все повече научни доказателства, че има връзка между стомашното състояние с когнитивните ни умения и паметта. Те се влияят от функцията на оста хипоталамус - хипофиза, която зависи от микробиома. И съответно, когато е нарушен балансът на бактериите, страдаме и от затруднения в запомнянето, научаването и всички когнитивни умения.

Тук е моментът да добавим, че с който и от изборените проблеми да сте се сблъскали, първо потърсете лекарска помощ, защото състоянието на стомаха би могла да бъде само една от причините за него. 

Четете още: Ето какво се случва с мозъка ви, когато сте в цикъл

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени