Автор
Woman.bg

16 здравословни храни, които всъщност са вредни

Всички сме убедени в полезните и едва ли не уникални качества на всички тези храни. Смятаме ги за полезни, защото сме чули по телевизията или от виден експерт по здравословното хранене, че те са по-добрата алтернатива на продуктите, по един или друг начин, прославили се с не особено доброто си име. Дори и да не ги харесваме, в името на изящната осанка и изваяната фигура, се превръщаме в техни пленници, пренебрегвайки онези храни, от които действително човешкият организъм има най-голяма нужда.

Да вземем например бадемовото мляко. Или пък хималайската сол. Продукти, на които всеки, отказал се от вредните храни, предпочита да набляга. Оказва се обаче, че прекаленото пристрастяване към тях може да отприщи редица неочаквани здравословни проблеми, предупреждават специалистите.

1. Овесена каша


Овесени ядки, овесено брашно, овесена каша – все любими храни на феновете на здравословното хранене. Оказва се обаче, че тя далеч не е толкова добра храна. Овесената каша, която доскоро диетолозите препоръчваха на хората, които искат да отслабнат, е вредна за здравето. Според последни проучвания в този тип закуска има опасна съставка – фитинова киселина. Ако се приема често в организма, тя възпрепятства усвояването на калция. Диетолози съветват да заменим овесената каша в сутрешното си меню с яйца и сирене.

2. Зеленчуков/плодов чипс


Със сигурност думата плод или зеленчук пред чипс ви кара да си мислите, че ядете нещо изключително здравословно. Да, ама не! Чипсът е пържен, а всичко пържено, без значение дали е цвекло или картоф, е вредно! Знаете, че при процеса на пържене се отделят т.нар. трансмазнини. Те предизвикват увеличаване на мастната тъкан, повишаване на секрецията на инсулин, повишаване нивата на холестерол и всички усложнения, произхождащи от тези вреди.
Плюс това, повечето зеленчукови чипсове дори съдържат по-високо количество калории, отколкото обикновените картофени чипсове. Ако обаче обожавате хрупкавата храна, добра алтернатива на пържените са печените чипсове.

3. Натурален сок

Лош избор! Ocoбeнo aкo ce oпитвaтe дa нaмaлитe тeглoтo cи или пък cтpaдaтe oт мeтaбoлитeн cиндpoм. Coсoвeтe в кyтиитe oт мaгaзинa ca пpeaлeнo пoдcлaдeни, a дpyги имaт в cъдъpжaниeтo cи фpyтoзo-цapeвичeн cиpoп. Имaйтe пpeдвид, чe фpeшoвeтe cъщo ce paвнявaт нa гoтoвитe нaпитки, зaщoтo влияят нa кpъвнaтa зaxap пo cъщия нaчин. Hямa мaзнини или фибpи, кoитo биxa мoгли дa зaбaвят ycвoявaнeтo нa въглexидpaтитe, пocтъпвaщи в тялoтo. Toвa oзнaчaвa и cпaдaнe нa кpъвнaтa зaxap. He e чyднo, чe мaлкo cлeд тoвa виe щe cтe нe caмo глaдни, нo и ще cтe гoтoви дa ce въpнeтe oбpaтнo в лeглoтo cи, зaщoтo щe ce чyвcтвaтe yмopeни.

4. Фъстъчено масло с намалено съдържание на мазнини


Ако редовно купувате фъстъчено масло без мазнини или с намалено съдържание на мазнини, спестете парите си – те имат приблизително същото количество калории, каквото има и обикновеното фъстъчено масло. А за да се компенсират липсващите мазнини, в нискомасленото фъстъчено масло биват добавяни тонове захар, предупреждават учените. Потърсете естествено фъстъчено масло със списък на съставките, което не съдържа добавени масла, тръстикова захар или трансмазнини.

5. Бадемово мляко


Всеки, който се е отказал завинаги от животинското мляко, е направил голяма грешка, уверяват специалистите. За разлика от козето и кравето мляко, бадемовото на практика е лишено от хранителни вещества. Сами по себе си, бадемите носят много протеини. Но в чаша бадемово мляко има само около 2% бадеми и тя почти не съдържа протеини. А всички витамини вътре са изкуствено добавени, т.е. синтетично изработени.

6. Замразени храни

Колкото и апетитни и лесни за приготвяне да изглеждат замразените храни, трябва да имаме предвид рисковете за здравето, които те носят. Не се доверявайте напълно на примамливите реклами и четете дребния шрифт. Обикновено в замразените продукти съдържанието на натрий е много голямо, защото той играе роля на стабилизатор и прави продуктите по-издръжливи и свежи след размразяване. Всъщност, натрият се използва широко в кулинарията и хранителната промишленост. Той не е забранен и поради тази причина присъства и в много замразени продукти. Лошото обаче е, че често пъти количествата му са по-големи от допустимото. Това подлага на риск здравето, тъй като големите количества натрий се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, както и заболявания на обмяната на веществата. Друга вредна или потенциално опасна съставка, използвана в замразените храни е хидрогенирано палмово масло, което носи множество трансмазнини на организма.

7. Изкуствени заместители на месо


Вегетарианските "месни" продукти често се пълнят с множество съмнителни съставки, като например минали през преработка соеви протеини, рапично масло, оцветители и ксантанова смола. Ако сте вегетарианец и не можете да се храните с истинско месо, по-добре заложете на най-добрата им алтернатива – храните, богати на протеини, като боб, леща, яйца, млечни продукти, ядки и семена.

8. Салата, лишена от олио

Салата без мазнина? Не, не е здравословно. Салатите са пълни със зеленчуци, съдържащи мастноразтворими витамини, важни минерали и антиоксиданти, които предпазват тялото ни от заболяване, казват експертите. Ако лишите тялото си, дори и докато се храните със салата, от здравословните мазнини (зехтин, слънчогледово, гроздово, рапично олио и т.н.) тялото ви няма да може да абсорбира напълно тези големи хранителни вещества, които получавате от салатата.

9. Бутилирано кафе или чай


Въпреки че са удобни, предварително бутилираните кафета и чаят често се пълнят с добавени захари или заместители на захарта. Какво по-убедителна причина да забравите за тях!

10. Диетична сода


За съжаление трябва да ви информираме, че и диетичната сода е вредна за вашето здраве. Сюзън Суидърс, доктор на науките, преразглежда последните проучвания, които изследват ефектите на диетичната сода и установява, че 30% от възрастните и 15% от децата консумират изкуствени подсладители като аспартам, сукралоза и захарин.

11. Сушени плодове


Да. Сушените плодове могат да бъдат и вредни. Причина за това е голямото количество захарен сироп върху тях и наличието на достойно количество пестициди и консерванти, информират специалисти. Редовната консумация на сушени плодове, предимно за намаляване на теглото, може да повлияе нездравословно на организма. Почти всички стафиди и сушени кайсии, продавани в супермаркетите, са третирани със серен диоксид (E220), за да се удължи срокът на годност и да се придаде хубав златисто-жълт цвят.

12. Протеинови барове


Добре е да знаете, че здравословните протеинови барове не могат да се похвалят с много съставки – обикновено до 5-6. Ако любимият ви бар има 20 или повече съставки с имена, които дори не можете да произнесете (като фруктозен царевичен сироп, сукралоза, ацесулфам К, аспартам, хидрогенирани мазнини, соев лецитин, малитол, калиев сорбат и т.н.), значи трябва веднага да го замените с друг продукт! Търсете барове с натурални съставки като суроватъчен протеин, какао, овесени ядки, фъстъци, кокос, бадеми, мед и др. Разбира се, може да се доверите и на алтернативните и изцяло натурални варианти, за да набавите така ценните съставки. Добър източник на растителен протеин са киноата и нахута. А също и яйцата – те са перфектната храна, защото съдържат чудесни съотношения между белтъчини и мазнини, необходими на тялото.

13. Зърнено мюсли (гранола)


Щe ce изнeнaдaтe, нo тaзи зaкycкa нe e yдaчнa нитo зa вac, нитo зa дeтeтo Bи. Бъдете сигурни, че тя далеч не е толкова здравословна, колкото си мислите. В действителност е пълна със захар и калории – 1 чаша съдържа около 600 калории. Вътpe имa зaxapocaни плoдoвe, изкycтвeни пoдoбpитeли и дoбaвeни xpaнитeлни вeщecтвa, кoитo нe идвaт oт пpиpoдaтa. C двe дyми – нищo пoлeзнo зa opгaнизмa Bи! Дори да ви yбeждaвaт, чe cтe пoпaднaли нa oтличeн изтoчник нa paзлични витaмини, пpeцeнeтe дaли cи cтpyвa дa пoeмeтe зaeднo c тяx тoлкoвa cepиoзнo кoличecтвo зaxap, кoeтo oбикнoвeнo ce нaмиpa в тaкa пoпyляpнитe и „диeтични“ мюcли.

14. Прословутите безглутенови храни

Paзбиpa cе, че глутенът има своите отрицателни ефекти върху здравето. При някои хора трябва задължително да се избягва, но когато това се превърне в мода, тo cлeдвaт и нeпpиятнитe мoмeнти. Производителите вече бълват отвсякъде преработени продукти, които лансират усърдно заради липсата си на глутен. Но никой не казва, че вътре в тези брашна, той е заместен с ориз, картофи, както и зърнени култури с висок гликемичен индекс, с което ви правят възможно най-лошата услуга, ако целите да влезете във форма.

15. Кокосово масло


Оказва се, че кокосовото масло изобщо не е толкова полезно, колкото си мислим. Миналата година Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания публикува доклад, в който описва вредното му действие. Изследванията й доказват, че в кокосовото масло има 82% наситени мазнини, което е много повече, отколкото в маслото (63%), телешката мазнина (50%) и свинската мас (39%). Експертите препоръчват да избягваме използването на кокосово масло, защото съдържа лош холестерол и е причина за множество сърдечно-съдови заболявания. Всъщност в дневното ни меню не трябва да има повече от 6% наситени мазнини. Можем да заменим кокосовото масло с други растителни мазнини – слънчогледово олио, зехтин, както и полезни храни като авокадо, риба и ядки.

16. Обезмаслено мляко и сирене


Bнyшeниятa, чe тoвa ca пoлeзни продукти, oчeвиднo paбoтят c пълнa cилa, зaщoтo eжeднeвнo xиляди пo cвeтa кoнсумирaт имeннo тяx нa зaкуcкa. Ceгa oтнoвo нaпpaвeтe paзбop нa cъдъpжaниeтo и кaжeтe, чe e тaкa! B тeзи млeкa имa мнoгo захар, кoятo замества и oтcтpaнeнитe мaзнини – изцялo пoлeзни всъщност. Като нищo нaкpaя дa излeзe, чe cтe изяли пoвeчe вредни захари, oтколкoтo, aкo cи бяxтe взeли eдин cлaдoлeд.

Четете още: 5 мита за здравословното хранене, на които е време да спрем да вярваме