Автор
Цвета Герчева

28 дни до кошмарa, наречен цикъл, или как да се събудите от него

Казват, че да си жена е истинска благословия, въпреки това има няколко дни от месеца, в които трудно бихме се съгласили с това твърдение, дори напротив – искрено съжаляваме, че не сме се родили мъже. Истината е, че на всеки 28 дни около 80% от представителките на нежния пол са измъчвани от симптомите на така наречения предменструален синдром.



Нервност, болки в главата, пристъпи на глад (които обикновено завършват с изяждането на поне един шоколад, ама от големите), задържане на течности и подут корем. Да, веднъж в месеца на всяка от нас ѝ се налага да преживее няколко дни на дискомфорт и страдание.


В този период инстинктивно поглеждаме дали в чантата си имаме добро болкоуспокояващо и отлагаме важните срещи за след няколко дни.

„Просто не съм на себе си. Не знам как се случва, но изпитвам изключителен дискомфорт. Не само физически, но и емоционален. Имам някакъв вътрешен страх, че болката ще се появи и аз няма да мога да се справя с нея“, споделя личния си опит Ива Е., наша читателка от София.


И макар в дигиталната сфера вече да са измислили приложение, което да ти напомня на телефона кога предстои да ти дойде и в кой ден от месеца си в овулация, то сякаш все още няма апликация, която да подготви жените за така характерните болки ниско в корема и неразположенията по време на месечния им цикъл.


Лекарите обясняват неприятните симптоми с настъпването на промени в нивата на хормоните, регулиращи цикъла - естроген и прогестерон на всеки 3-14 дни преди началото на менструацията. Нормално тяхното количество се увеличава равномерно, без отрицателни проявления. При някои жени обаче единият взема превес и тогава се появява предменструалният синдром.
Друга причина е синтезът на простагландини в дните преди настъпването на цикъла. Те отговарят за контракциите на матката, а когато менструацията настъпи, нивата им се покачват неимоверно, което причинява силните мускулни болки, които често са съпроводени и с гадене.


Как обаче да се справим с болката бързо и ефективно?


Според специалиста Франк Кейф от Програмата за изследване, превенция и лечение на болки в Медицинския център към Университета „Дюк“, болката може не само да ни причини усещане за дискомфорт, но и да ни направи невротични, черногледи и зле изглеждащи. Именно затова е важно още щом усетим първите признаци да вземем бързи и ефективни мерки. Добрата новина е, че на пазара у нас вече има препарати, които наистина ефективно се борят с болката, благодарение на синергичната си формула.Такъв е Диалгин Експрес.


Диалгин Експрес е комбиниран лекарствен продукт, който съдържа добре познатите метамизол и кофеин. Метамизолът бързо и ефективно овладява болката, а кофеинът подпомага обезболяващото действие на метамизола. Комбинацията им дава наистина експресни резултати, без да вреди на лигавицата на стомаха.

(в материала има продуктово позициониране)