Автор
Ева Лъчезарова

5 лесни трика да избегнем настинката, които винаги работят

Тази година грипният сезон започна по-отрано и продължава да бъде все така активен. Затова и решихме да съберем в тази статия пет лесни трика за предпазване от настинки, които са ефективни и изключително лесни за следване. Сигурни сме, че щом ги направите част от режима си, дори няма да ви прави впечатление, че им отделяте време.

Насладете се на зимното слънце

През настоящата зима се радваме на доста слънчеви дни, а специалистите съветват да се възползвате максимално от тях. Повечето хора свързавт витамин D със здравето на костите и мускулите, но редица изследвания показват, че той е изключително важен и за предпазването от респираторни заболявания. Той балансира имунната ни система по време на грипния сезон и я прави по-силна и устойчива. Витамин D се синтезира с помощта на слънчевата светлина, така че си правете кратки разходки навън при всяка възможност, в обедната почивка или пък през уикендите.

Обърнете специално внимание на храненето

Рядко се замисляме, но всъщност храносмилането е сериозна работа за организма ни и за да функционира той оптимално, е от изключителна важност какво “гориво” ще му дадем и в какво количество. През зимата е добре да заложим на повече готвени ястия и на максимално много плодове и зеленчуци, които са в сезон. Предпочетете супи, готвени зеленчуци, чисто месо, боб и ориз. Избягвайте студените напитки и заложете по-скоро на сгряващ чай. Хранете се само, когато сте гладни и следвайте сигналите на тялото си, от изключителна важност е и да не преяждате, за да може всички процеси в тялото да не бъдат затруднени.




Погрижи се за заобикалящата ви среда

За да сведете до минимум възможността от разболяване, обърнете специално внимание на средата, която ви заобикаля и по-конкретно на дома и офиса. Почистете добре всички повърхности и вещи, които използвате ежедневно. Ако търсите по-щадяща опция можете да опитате с ябълков оцет и кислородна вода. Напръскайте повърхностите с оцет, изчакайте няколко минути той да подейства и направете същото с кислородна вода. Ако някой у дома вече е бил болен, задължително подменете четката му за зъби и всички кърпи, които използвате у дома.

Не забравяйте клавиатурата на компютъра си, както и екрана на телефона. Това са две повърхности, които се замърсяват изключително лесно, а понякога забравяме да почистим редовно.

Мийте ръцете си старателно преди всяко хранене и избягвайте да докосвате очите, устата и носа си.

А как да измиете ръцете си?

И като споменахме старателното измиване на ръцете, нека допълним, че е добре да обърнете внимание и на продължителността на измиване. Американските специалисти съветват да миете ръцете си поне 20 секунди, а за предпочитане е дори 30. Те пресметнали, че оптималното време за измиване е това, което ви отнема да изпеете песента "Happy Birthday to You" или, разбира се, друга подобна.




Не забравяйте да обърнете специално внимание на носа си

Носът е една от основните ни бариери срещу заразяването с различни вируси и бактерии. След дълъг ден, през който сме се срещали с много хора, има вероятност в носа ни все още да са останали някои от тях. Затова най-добре го издухайте, щом се приберете или му направете специална промивка. Това ще ви даде едно чудесно освежаващо чувство и ще ви предпази допълнително.

Ако все пак усетите първите симптоми на настинка или грип, бъдете готови да вземете максимално бързи мерки. Флудрекс Макс Хербал е под формата на прахче в саше и се приготвя като сгряваща напитка с аромат на ягода. Той съдържа две активни съставки: парацетамол и фенилефринов хидрохлорид. Парацетамолът повлиява болката и понижава температурата, а фенилефринът намалява секрецията от носа, води до намаляване на отока на носната лигавица и облекчаване на затрудненото дишане. Флудрекс Макс Хербал помага и при симптоми като главоболие, болки в гърлото, хрема, чувство на отпадналост и мускулни болки.